• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Snažna propagandna kampanja Prištine, Srbija jasno opredeljena za mir

Od početka sukoba u Ukrajini Priština vodi kampanju za ulazak u NATO po ubzanoj proceduri, zbog navodnog straha od Srbije koju optužuje da se naoružava i da sa Rusijom pokušava da destabilizuje Zapadni Balkan, kaže za RTS predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Milovan Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Priština mora da sprovede istragu o optužbama su se juče čule da Srbija stoji iza serije napada na kosovske policajce na severu Kosmeta, i da tačno utvrdi ko stoji iza tih napada, a ne da bez ikakve istrage prebcuje odgovornost na Beograd.

Dodaje da je ključna stvar u svemu tome da Priština raspolaže značajnim snagama u pojasu uz administrativnu liniju gde se događaju ti incidenti.

“Priština je pod maskom takozvane granične policije formirala interventne jedinice u kojoj se nalaze pripadnici specijalnih snaga jedinice “njso” koji često upadaju na sever Kosova i imaju mogućnost da utvrde odakle dolaze i ko su odgovorni za te napade. Na svu sreću, nije bilo žrtava i zato ne treba podizati tenzije. Priština to namerno radi”, objašnjava Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju ističe da nije interes Beograda i države Srbije da se destabilizuje situacija na severu Kosova jer, kako kaže, svaku destabilizaciju plati srpski narod.

“Priština mora da se ponaša veoma oprezno, da Kfor preuzme svoj deo odgovornosti, da ne dozvoli upad naročito specijalnih jedinica iz Prištine na sever Kosova. Priština sve to radi namerno, sračunato. Sa jedne strane imaju snažnu propagandnu kampanju kojom povezuju događaje u Ukrajini sa nekakvim izmišljenin namerama Srbije prema KiM iako smo se mi veoma jasno opredelili da rešavamo kosmetski problem na miran, politički način”, poručuje Drecun.

“Kampanja Prištine o Srbiji koja se naoružava”

Otkako je počela ukrajinsko-ruska kriza u toku je kampanja Prištine o Srbiji koja se naoružava i ugrožava Kosovo i ceo region, kaže Drecun.

Na pitanje koliko je opasno to što su razne adrese upozorene da se Srbija kupuje naoružanje Drecun kaže da je to više u domenu propgande nego što mogu da postignu realne rezultate.

“Zapad, prema kome je usmerena ova poruka Prištine, veoma dobro zna kako stoje stvari. Srbija je vojno neutralna zemlja i tu neutralnost mora da podržava jačanje odbrambenih kapaciteta. Ne možete da održavate svoju vojnu neutralnost ako nemate vojsku i to vojsku koja uvek može da zaštiti kopno i vazdušni prostor i u tom smislu Srbija nabavlja isključivo defanzivno naoružanje”, kaže Milovan Drecun.

Prema njegovim rečima, Srbija je isključila mogućnost rešenja kosmetskog problema nasilnim putem, odnosno upotrebom oružanih snaga.

Dodaje da Priština izbegava da nastavi dijalog u Briselu i zato koriste ovu situaciju i stvara napetu atmosferu u kojoj se čini da je nemoguće doći do nastavka dijaloga.

U susret sednici Saveta Bezbednosti na kojoj će se raspravljati o šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu i Metohiji, očekuje se novi poziv Beogradu i Prištini da u dijalogu postignu rezultat, jer postojećim Ujedinjene nacije nisu zadovoljne.

Milovan Drecun smatra da je moguće postići rezultat u dijalogu ako postoji politička volja obe strane.

“Na strani Beogrda postoji ali na strani Prištine ne. Nema napretka u dijalogu zato što to Priština ne želi. Pored toga, kad Priština nas optužuje za naoružavanje i militarizaciju, mada je to naše pravo da jačamo odbrambene kapacitete, zaboravlja i namerno pokušava da sakrije od javnosti da čini veoma velike napore da naoruža svoju paravojnu formaciju, tzv. kosovske bezbednosne snage odnosnu buduću vojsku Kosova”, ističe predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Kosovo nabavlja višenamenske helikoptere, minobacače, haubice

Prema njegovim rečima Kosovo se naoružava i Kurti kaže da je zbog toga što Srbija kupuje oružje.

“Budžet takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga povećan je za 50 odsto. On je bio planiran na 103 miliona ali ne treba da se zaboravi da su formirali fond za prikupljanje novca za nabavku naoružnja i uporno jure da sada nabave tri laka višenamenska helikoptera Bel, haubice 105 milimetara, minobacače. Dogovorili su sa Turskom da nabave četiri daljinski upravljane letelice, traže izviđačke dronove”, naglašava Milovan Drecun.

Prema njegovim rečima postavlja se pitanje šta će im to, šta će jednoj takvoj formaciji takvo naoružanje uključujući i haubice.

“Srbija to posmatra kao činilac ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda i kao činilac koji je potpuno suprotan rezoluciji 1244 jer ta formacija ne sme da postoji. Oni koriste ovu situaciju sa Ukrajinom da bi skratili taj proces od 10 godna za formiranje njihove tzv. vojske i da bi sve to ubrzali i dobili što je moguće više donacija u naoružanju sa zapada pod lažnim izgovorom da neko sprema napad na Kosovo”, objašnjava Drecun.

Dodaje da je Srbiji od prioritetnog značaja za stabilnost i ekonomiju i zaštitu srpskog naroda mir a ne destabilizacija.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još