Zloupotrebe vode će biti kažnjavane

Regulatorna uprava za vodoprivredu upozorila je na sudske postupke protiv svih koji koriste vodu iz javne mreže bez dozvole vodosnabdevača.

Gubici vode na Kosovu su veoma visoki, pa se 2021. godinu procenjuju na 55 procenata usled zloupotrebe vode i neovlašćenog priključenja na javnu mrežu.

Regulatorna uprava za vodoprivredu je zatražila od svih pružalaca vodnih usluga da intenziviraju napore i koriste sve zakonske mehanizme protiv onih koji koriste vodu iz javne mreže bez dozvole vodosnabdevača.

“Neovlašćeno korišćenje vode je krivično delo i kao takvo je kažnjivo po Krivičnom zakonu Kosova. Regulatorna uprava za vodoprivredu je takođe podstakla pružaoce vodovodnih usluga da povećaju svoje napore da potpišu ugovore o uslugama (za vodu i otpadne vode) sa svim potrošačima i tako iskoriste mehanizam za smanjenje broja slučajeva zloupotrebe vode i neovlašćenog priključenja na javnu mrežu”, saopšteno je.

“Zloupotreba vode predstavlja poteškoću za redovno snabdevanje potrošača vodom za piće, posebno u letnjoj sezoni”, poručili su iz Regulatorne uprave za vodoprivredu.

Izvor: Kim

Comments

Pročitaj još