• Početna>
  • Vesti>

Učenici Gimnazije obeležili Dan sećanja na Dositeja Obradovića

Učenici trećeg razreda prirodno-matematičkog smera mitrovačke Gimnazije su prezentacijom i svojim izlaganjem obeležili Dan sećanja na Dositeja Obradovića.

Posetioci su u holu Gimnazije mogli da saznaju više o životu i delu srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića, njegovom radu, putovanjima i njegovoj zadužbini.

Jedan od izlagača Anđela Rakić je kazala da se Dositej u sadašnjoj javnosti ne spominje koliko bi trebalo, i da ih je to inspirisalo za održavanje ovakve prezentacije.

„Mislimo da se Dositej ne spominje dovoljno u sadašnjoj javnosti i tako smo došli na ideju da za vreme „Dositejevih dana“ održimo prezentaciju, osvestimo i naučimo starije ali i mlađe o našem prosvetitelju“ rekla je Rakić.

Dodaje da je važan po tome što je bio najveći srpski prosvetitelj, posle Svetog Save, zato što je u Srbiju doneo narodni jezik, nešto inovativno iz Evrope i uspeo da od Srbije napravi jednu svetsku zemlju.

Profesorica srpskog jezika Aleksandra Radovanović je rekla da je priprema prezentacije trajala nedelju dana i pohvalila rad učenika.

„Mi smo u toku prošle nedelje dobili dopis iz Ministarstva prosvete, i krenuli smo da se pripremamo i završili smo tokom vikenda. Mislim da je sve ispalo kako treba, i učenici su se zaista potrudili“ rekla je Radovanović.

Manifestacija „Dositejevi dani“ obeležava se od 2004. godine u prvoj polovini aprila i traje devet dana.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još