• Početna>
  • Vesti>

Kurti sa Albancima sa juga Srbije, pozivu se nisu odazvali Šćiprim Arifi i Sami Saljihu

Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu učinjena je velika nepravda pasivizacijom preko 6000 adresa albanskog stanovništva u ovim opštinama, i nedavni izbori u Srbiji nisu bili ni slobodni ni demokratski. Radi se o tihom etničkom čišćenju, a nedostatak jedinstva među samim Albancima čini dodatnu štetu, poručeno je sa zajedničkog sastanka Albanaca s juga Srbije sa Aljbinom Kurtijem u Prištini. Na sastanak se nisu odazvali, uprkos pozivu Šćiprim Arifi (Shqiprim) i Sami Saljihu (Salihu).

Kako je i najavljeno, kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se jutros sa albanskim liderima Preševa, Medveđe i Bujanovca. Sunarodnike je primio zajedno sa ministrom životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnom Alijuom (Liburn Aliu).

Sastanku su prisustvovali gradonačelnica Preševa Ardita Sinani, gradonačelnik Bujanovca, Nagip Arifi, predsednik Partije za demokratsko delovanje, Šaip (Shaip) Kamberi, predsednik albanskog nacionalnog saveta, Ragmi Mustafa, zamenik gradonačelnika Preševa i ujedno predsednik albanske Demokratska partija, Ragmi Mustafa, predsednik Albanske demokratske unije, Naser Aziri, predsednik Pokreta za demokratski progres, Šćiprim Musljiu (Shqiprim Musliu), predsednik Albanske demokratske alternative, Armend Aljiu (Aliu), opštinski odbornik Medveđe, Fehmi Beha, i član Saveta za međunacionalne odnose u opštini Medveđa Arben Ferati.

U međuvremenu, uprkos pozivu, predsednik Alternative za promene Šćiprim Arifi i predsednik SO Preševo, ujedno i predsednik Pokreta za reforme – Sami Saljihu nisu došli na sastanak.

Tokom ovog sastanka razgovarano je o rezultatima izbornog procesa u Srbiji, posebno za tri opštine sa albanskom većinom. Na ovim izborima učestvovale su i albanske stranke koje su konkurisale sa dve liste „Koalicija ujedinjenih Albanaca“ i „Albanska demokratska alternativa“.

Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, učinjena je velika nepravda pasivizacijom preko 6000 adresa albanskog stanovništva u ovim opštinama, rečeno je na početku sastanka.

Kurti je rekao da to predstavlja „tiho etničko čišćenje“ koje nosi „velike posledice“.

„Ovaj metod Srbije, kojim je uskraćeno osnovno i demokratsko pravo glasa, doneo je nezadovoljavajuće rezultate. Dakle, ovi izbori nisu bili ni slobodni ni demokratski“, rekao je on.

Nedostatak jedinstva i koordinacije albanskih političkih subjekata na jednom frontu bio je sa druge strane dodatno štetan faktor za izborne rezultate, rekao je ovaj premijer.

„Stanje Albanaca u ovim opštinama, uz diskriminatornu i opresivnu politiku Srbije, zahteva zajedničko zalaganje i povećanu budnost, odlučnost i očuvanje političkog jedinstva albanskih entiteta u Preševu, Medveđa i Bujanovac. Posle suzbijanja diskriminacije koja se sprovodi prema Albancima, ne treba podržavati pokušaje uzajamnog iritiranja Albanaca, a što je i namera kako bi se svrgnula gradonačelnica Preševa, Ardita Sinani. Podela su pogrešne i čine štetu“, rekao je Kurti.

Zato saradnja i „pravedno usklađivanje“ u zaštiti i unapređenju prava Albanaca nisu samo neophodnost, već i „neophodnost vremena“.

Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) na osnovu 97,96 odsto obrađenih biračkih mesta, Koalicija Albanaca Preševske doline neće imati predstavnike u novom sazivu Skupštine Srbije.

„Koalicija Albanaca osvojila je 0,26 odsto glasova, što nije dovoljno za poslaničko mesto“, saopštili su iz RIK-a 6. aprila.

Izvor i foto: KoSSev

Comments

Pročitaj još