• Početna>
  • Vesti>

Dan sećanja na Dositeja Obradovića u mitrovačkoj Gimnaziji

Učenici treće godine mitrovačke Gimnazije, održaće danas u 15 časova prezentaciju povodom dana sećanja na Dositeja Obradovića.

Ova aktivnost realizuje se u skladu sa predlogom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije, a prema kome je Dan sećanja na Dositeja Obradovića, velikog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete ove školske godine uvršten u kalendar važnih datuma koji se obeležavaju u školama.

Dopisom resornog ministarstva, školama je predloženo da u sedmici od 11. do 15. aprila, u okviru obrazovno-vaspitnog rada, a u skladu sa uzrastom učenika, planiraju aktivnosti i sadržaje kojima bi se učenici upoznali ili podsetili na značaj imena i dela Dositeja Obradovića. Među predloženim delima su: „Basne“, delovi „Pisma Haralampiju“, odlomci „Života i priključenija“, kao i kritički delovi „Sovjeta zdravago razuma“.

Ovaj datum izabran je za Dan sećanja na Dositeja Obradovića na inicijativu Zadužbine „Dositej Obradović“. Deseti dan alrila, odabran je jer se smatra jedinim relevantnim datumom iz života slavnog srpskog prosvetitelja. Naime, zna se dosta pouzdano da je preminuo na ovaj datum 1811. godine, dok dan rođenja, istoriografiji nije poznat.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Vikipedija

Comments

Pročitaj još