• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa šeficom UNMIK-a: Srbija posvećena nastavku saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara i šeficom Misije UNMIK Karolin Zijade, uoči sednice SB UN-a na kojoj će se raspravljati o izveštaju Generalnog sekretara Gutereša o radu UNMIK-a. Vučić je istakao da je Srbija kao i uvek do sada, posvećena nastavku saradnje s UNMIK-om i da smatra važnim reakcije UN na brojne incidente i provokacije.

Aleksandar Vučić je istakao da su redovni kontakti s predstavnicima UNMIK-a važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Kosova i Metohije, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

“Za Srbiju je UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a mi smo, kao i uvek do sada, posvećeni nastavku saradnje UNMIK”, istakao je Vučić.

Dodao je da naša zemlja smatra važnim blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije UN na brojne incidente i provokacije.

U tom kontekstu, predsednik je izrazio nadu da će izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji bi trebalo da bude predstavljen na predstojećoj sednici SB UN 20. aprila, biti fer i pošten i da će sadržati sve primedbe i primere incidenata na Kosovu i Metohiji, koje je on izneo u toku sastanka sa Zijad.

Predsednik je, navodi se, istakao da aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji u tom izveštaju treba da sadrži jasnu i nedvosmislenu osudu uskraćivanja osnovnih prava, opasnih provokacija i jednostranih odluka Prištine i kršenja Rezolucije SB UN 1244 i Briselskog sporazuma, čime se konstantno dovodi u pitanje stabilnost čitavog regiona.

Vučić je podsetio i da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina, a da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri.

“UNMIK i KFOR važni za stabilnost na KiM”

Karolin Zijade naglasila je da je mandat UNMIK i KFOR jasan, te da su obim i uloga ovih misija jasno određeni, te da je prisustvo Misije veoma važno za održavanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Ukazala je i na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje.

Zijade je čestitala Vučiću na izbornoj pobedi i izrazila uverenje da će Srbija nastaviti produktivnu i dobru saradnju sa UNMIK-om i u narednom periodu.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još