• Početna>
  • Vesti>

Na prelazu Preševo-Tabanovce natpisom “Open Balkan”obeležena traka namenjena prevoznicima

Na ulaznoj strani graničnog prelaza Preševo-Tabanovce postavljena je tabla “Open Balkan”, kojom je obeležena traka namenjena prevoznicima kompanija iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa statusom Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je cilj inicijative Otvoreni Balkan da se značajno ubrza protok robe i usluga, stvori jedinstveno tržište radne snage i bolji uslovi poslovanja za kompanije, što će neminovno dovesti do bržeg razvoja privrede i višeg životnog standarda građana zemalja potpisnica sporazuma u okviru navedene inicijative.

“Nastavljamo sa sprovođenjem inicijative Otvoreni Balkan kako bi olakšali poslovanje privredi i ubrzali protok roba. Kamioni ne treba satima da čekaju na granicama već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno. Na ovaj način slušamo glas privrede i utičemo na dalje poboljšanje privrednog ambijenta u našoj zemlji”, rekao je Mali.

Napomenuo je da je “Otvoreni Balkan” od ogromnog značaja za jačanje regionalne saradnje i osnaživanje naših ekonomija, a podsetio je i da su u okviru navedene inicijative potpisani sporazumi koji, osim olakšavanja trgovine, treba da doprinesu i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Siniša Mali je podsetio i da je potpisan sporazum koji će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čime ćemo biti još privlačniji investitorima, koji će moći da dobiju radnike iz sve tri zemlje.

“Rešavamo pitanja koja muče privredu poput čekanja na granicama i komplikovanih administrativnih procedura, ili nedostatka radne snage. Sve su to stvari koje donose mnogo koristi svim zemljama članicama Otvorenog Balkana”, zaključio je ministar Mali.

Izvor RTS

Foto Ministarstvo finansija RS

Comments

Pročitaj još