• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige „Zenit svjetlosne luče“ u Domu kulture „Gračanica”

Društvo književnika Kosova i Metohije i Dom kulture Gračanica organizuju promociju knjige poezije Radmile Đurđević Vukane „Zenit svjetlosne luče“, koja će se održati 5. aprila 2022. godine u 19 sati, u Galeriji Doma kulture Gračanice.

O knjizi će govoriti Radmila Miljković, profesorica književnosti, Novica Sovrlić, književnik i autorka. Moderator književne večeri je Đorđe Jevtić, novinar i pisac.

Zbirka “Zenit svjetlosne luče” je njen pesnički prvenac, koji je prožet dubokom emocijom vekovnog stradanja i patnje srpskog naroda, kao i patnjom njenog krajiškog roda u najnovijoj istoriji i svojevrsna je metaforična i svetlosna smernica na putu pravde i istine. Recenzent ove pesničke zbirke književnik Novica Sovrlić ističe: „Mučno je ovo pesničko prepevavanje i svedočenje o tragičnoj sudbini koja je zadesila Radmilin i naš rod. Pregolem je spisak zločina nad nama. Prevelik za jedan narod. Nezamisliv za čoveka. Za pesnika… Tematika ove knjige je upravo kosovski zavet na kojem i počiva naša ukupna književnost, ali i istoričnost koja se naslanja na nju.“

Radmila Đ. Vukana rođena je 1979. u Benkovcu. Zbog ratnih zbivanja avgusta 1995. morala je da zajedno sa porodicom napusti svoj dom i našla se u onoj tragičnoj koloni izazvanoj hrvatskom akcijom “Oluja”. U Srbiji započinje novi život. Gimnaziju je završila u Staroj Pazovi (1997), potom je diplomirala kao ekonomista za turizam u Beogradu (2000). Živi i radi u Beogradu, udata je i majka troje dece.

Izvor: Radio MItrovica sever

Foto: Dom kulture “Gračanica”

Comments

Pročitaj još