Većina birališta zatvorena u 20h, izlaznost oko 60%

U Srbiji je u 20 časova zatvorena je većina birališta i počelo je prebrojavanje glasova. Građani su danas mogli da glasaju za predsednika Republike, narodne poslanike, kao i za lokalne skupštine u Beogradu, Boru i još 12 opština.

Pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima imalo je 6.502.307 birača. Za oko 100.000 birača sa područja Kosova i Metohije glasanje na izborima organizovano je u najbližim opštinama centralne Srbije.

Većina biračkih mesta je zatvorena, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević na konferenciji za medije.

Istakao je da je svima koji su se našli na biračkom mestu u 20 časova omogućeno da glasaju.

Naveo je da će RIK sutra u 20 časova objaviti preliminarne rezultate izbora, a u međuvremenu će rezultati moći da se prate na veb prezentaciji na sajtu Republičke izborne komisije.

Bojan Klačar iz Cesida kaže za RTS da nisu zatvorena sva biračka mesta na vreme, jer su bile gužve.

Istakao je da nemaju podatke o koliko se biračkih mesta radi.

Izveštaj Cesida o nepravilnostima

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, od 17 do 20 časova, Cesid je uočio ponavljanje nepravilnosti koje su zabeležene u toku dana.

Nastavljene su nepravilnosti ubacivanja glasačkih listića u pogrešne glasačke kutije, kao i proceduralne nepravilnosti (glasanje bez identifikacije birača i nanošenja spreja).

Na nekoliko biračkih mesta prijavljene su i greške kod potpisivanje birača na pogrešno mesto u izvodu iz biračkog spiska. Posmatrači su primetili i nepravilnosti kada je u pitanju glasanje birača van biračkog mesta.

Na tri biračka mesta birači nisu mogli da glasaju, jer ih nije bilo u izvodu iz biračkog spiska, iako su proverom na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave utvrdili da glasaju na tim biračkim mestima.

Osim navedenog, posmatrači su i u ovom periodu nastavili da uočavaju aktivnosti kojima se ugrožava tajnost glasanja na biračkim mestima (fotografisanjem listića ili snimanjem procesa glasanja), porodično glasanje, lakše incidente i verbalne sukobe.

Srđan Bogosavljević iz Ipsosa kaže za RTS da je prema trenutnim projekcijama izlaznost na izborima 59,7 odsto.

Ispred zgrade Republičke izborne komisije iz predostrožnosti postavljena je metalna ograda i raspoređene policijske snage, javlja izveštač RTS-a.

Izvor: RTS

Foto: vojvođanski.com

Comments

Pročitaj još