Svetski dan osoba sa autizmom

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2. april proglasila Svetskim danom osoba sa autizmom. Redovno se obeležava širom sveta od 2008. godine.

Autizam predstavlja je veoma složen poremećaj, koji se najčešće javlja u prve tri godine života. Manifestuje kroz nemogućnost komunikacije i interakcije sa okolinom.

Ponašanje autističnih osoba obeležava nezainteresovanost za druge, hiperaktivnost, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, neuobičajeno vezivanje za neki predmet, poremećaj u govoru, izmenjen ritam u spavanju, preterana ili smanjena osetljivost na određene senzorne stimuluse (svetlo, zvuk, dodir, miris, ukus).

Kod većine osoba nepravilnost u četiri velika organska sistema: nervnom, imunološkom, endokrinom, i digestivnom sistemu.

Za autizam još uvek nije pronađen lek, to je stanje koje traje ceo život. Ne može se izlečiti, ali se može tretirati, odnosno, može se dovesti na visok nivo životne funkcionalnosti i produktivnosti. Pravovremeno postavljanje dijagnoze, individualni psihoanalitički i logopedski tretman, posebne metode i pristup, uključivanje u vršnjačku grupu, kao i u obrazovni proces su ključni za decu sa autizmom. Na taj način im se može pomoći da razviju svoje socijalne, komunikacione veštine, samostalnost i vode ispunjeniji i produktivniji život.

Istraživanja pokazuju da u društvu vladaju neinformisanost, ali i brojne predrasude o osobama sa autizmom. Zato je cilj obeležavanja ovog dana da se upoznamo sa različitošću ovih ljudi i da se svest o autizmu podigne na viši nivo, kako bi ovaj deo populacije imao mogućnost da ostvari prava koja zaslužuje.

Prema oceni Evropskog parlamenta i Ujedinjenih nacija, osobe iz ovog spektra su jedna od najviše socijalno isljučenih grupa ljudi.

Izvor: Kim

Comments

Pročitaj još