Danas je Svetski dan šale

U svetu se 1. aprila obeležava Dan šale kada ljudi prave bezopasne smicalice i sitne prevare kako bi izmamili osmehe. Smeh je potvrđeno lekovit, pa bi bilo dobro da kada god neko pokuša da vam pokvari raspoloženje, imate u rukavu neku komičnu situaciju koje ćete se setiti i rasterati loše raspoloženje.

Kako je i kada tačno 1. april izabran za svetski dan šale nije jasno utvrđeno. Prema nekim zapisima, ovaj praznik pojavio se krajem srednjeg veka u Evropi kao “Dan svih luda”. Pojedini naučnici smatraju da praznovanje ima veze sa žiteljima starog Rima, jer su upravo oni bili poznati po dobroj zabavi i bahanalijama. Međutim, postoje i oni koji veruju da se taj običaj pojavio u 16. veku u Francuskoj, jer, navodno, onom ko je nasamaren kažu da je dobio “aprilsku ribu”. Prema jednoj teoriji, taj datum se vezuje za usvajanje Gregorijanskog kalendara kada je izraz “aprilska luda” pripisivan onima koji su se i dalje držali starog, Julijanskog kalendara.

Medicina tvrdi da je smeh lekovit. Pokreće pozitivne fizičke promene u organizmu, jača imuni sistem, podiže nivo energije, smanjuje bol i štiti od stresa.

Jedna od najzapamćenijih šala bila je na BBC 1957. godine, kada je u emisiji “Panorama” prikazana reportaža o porodici iz Ticina (Švajcarska) koja uzgaja stabla na kojima rastu špageti. Nakon što je prikazano kako žena bere špagete s drveta, gledaoci su nakon emisije zvali i pisali redakciji, želeći da saznaju gde se može kupiti sadnica špageti-stabla.

Izvor: RTV, Radio Mitrovica sever

Foto: edukacija.rs


Comments

Pročitaj još