• Početna>
  • Vesti>

Saradnju Srbije i Angole očekuje mnogo dobrih stvari, potpisana četiri dokumenta

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Republike Angole Teteom Antonijom, a nakon sastanka potpisana su četiri dokumenta o unapređenju saradnje dve zemlje.

Nikola Selaković je naglasio da su to važna četiri dokumenta kojima se stvara osnova za produbljivanje tradicionalne i istorijske saradnje Srbije i Angole, koja će biti proširena brojnim novim sporazumima koji su u pripremi. 

Antonio je naveo da su reforme sprovedene u Angoli stvorile objektivne uslove za jačanje saradnje i ambijent koji može da donese više investicija Srbiji. 

“Srbija je čvrsto opredeljnja za razvoj saradnje sa državama Afrike, a na tom kontinentu za nas iz Srbije posebno mesto ima Angola”, rekao je Selaković na konferenciji za novinare.

On je naveo da je na sastanku bilo reči o velikim potencijalima za razovoj saradnje koja ne bi trebalo da bude svedena samo na trgovinu, već na investicije.

“Obe države stoje na poziciji striktnog poštovanja pravila i principa međunarondog javnog prava, kao temelja očuvanja ravnopravnosti i mira u čitavom svetu”, rekao je Selaković, koji je kolegi iz Angole zahvalio još jednom na jasnoj i principijelnoj podršci teritorijalnom integiretetu i suverentitu Srbije, kao i na podršci u svim međunarodnim organizacijama i privrženosti stavovima Srbije i očuvanju teritorijalnog integriteta.

Obostrano interesovane u oblasti privrede, poljorpviede, orbazovanja 

Šef srpske diplomatije naglasio je da je mnogo pitanja o kojima će još razgovarati sa prijateljima iz Angole, a tiču se saradnje u cilju unapređenja odnosa.

“Naša saradnja se ne ogleda samo u političkim konsultacijama dva ministarstva, postoji obostrano interesovane u oblasti privrede, poljoprivrede, orbazovanja, trgovine i svakako i u obalsti odbrane i bezbednosti”, rekao je Selaković.

Ministar je i izrazio uverenje da će današnji Memorandum o saradnji privrednih komora doprineti da brojni potencijali budu korišćeni na pravi način i da će povećati ekonomsku razmenu između dve zemalje.

Podsetio je da je uzajamano razumevanje i podška, osvedočena i činjenicom da je predsednik Angole Žoao Lorenso, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovan najvišim odlikovanjem naše države.

Ministar Angole izrazio je zadovoljsto što je u razgovoru Selakovićem otkrio, kao je rekao, veliki kvalitet u prijateljstvu, a to je da znaju da se usaglase.

“Imamo odgovornost da nastavimo taj odnos i tu vezu i da joj dodajemo sadržaj, da odnosi ne budu predmet diplomatije već odnos dva naroda. Naše aktivnosti idu u tom pravcu”, rekao je ministar, koji je kao i Selaković podsetio da je ovo njihov treći susret u poslednjih sedam meseci, kao i da je delegacija Anagole bila na obeležavanju 60 godina od osnivanja pokreta nesvrstanih.

Angola je, kakao kaže, doprinosila procesu reformi i svih okvira, koji će stvoriti objektivne uslove za produbljivanje saradnje.

“Anglola je zamlja u fazi trasforamcije, u svim domenima stvoreni su uslovi da možemo da saradnujemo, a implementirane refome stvorile su poslovni ovkir i ambijent koji može da donese više investicija Srbiji”, rekao je Antonio i podsetio da je Angola pironir u mnogim oblastima.

On je podsetio i na pardoks, koji, kako je nagalsio, treba promenti kada je reč o Africi – voz koji stiže na vreme nikada nije vest, već onaj koji kasni i izaziva nesreće.

Izvor: Tanjug / Radio Mitrovica sever

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još