• Početna>
  • Vesti>

Na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju predstavljeni turistički potencijali južne srpske pokrajine

U okviru 43. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju predstavljeni su turistički potencijali i prirodne lepote srpskih opština na Kosmetu.

Pod sloganom „Doživi Kosovo i Metohiju“ svoje turističke ponude predstavile su opštine Gračanica, Zubin Potok i grad Priština i bogatim kulturno-umetničkim programom pokušali da dočaraju lepote naše južne pokrajine i pokažu zašto vredi posetiti Kosmet.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Veselin Kočanović

Veselin Kočanović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM iz Sektora za podršku privredi, poljoprivredi i ruralnom razvoju je rekao da svi prisutni na štandu Kancelarije za KiM pružaju podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

“Svi mi koji smo danas ovde, svedoci smo aktuelne političke situacije na Kosovu i Metohiji, uoči samih izbora i nezavidnog položaja našeg naroda u pokrajini. U znak podrške i solidarnosti sa našim narodom, direktor Kancelarije za KiM, gospodin Petar Petković, danas nije u mogućnosti da prisustvuje ovom prigodnom otvaranju štanda Kancelarije za KiM. Ali, kako to biva, svaka naša zajednička muka kroz istoriju uvek nas je više zbližavala, tako da mi sa ovoga mesta pružamo punu podršku našem narodu,  koji danas mirnim protestima još jednom, po ko zna koji put, pokazuje na kršenje osnovnih ljudskih prava”, rekao je Kočanović.    

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov naglasila je da se nemerljivo kulturno, prirodno i versko bogatstvo nalazi na prostoru naše južne pokrajine i da svako mora, bar jednom, da doživi Kosovo i Metohiju.

„Ovaj događaj ima veliki značaj za sve naše građane na Kosovu i Metohiji, pre svega za nas koji smo na čelu Kancelarije za KiM. Sigurna sam da naš narod u Republici Srbiji možda ne zna za lepa mesta, kulturne stvari, naše narodne umotvorine i drago mi je da se Kancelarija i ove godine našla na sajmu“, rekla je Miladinov.

„Na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju izložili smo naše promotivne materijale sa celokupnom turističkom ponudom u našoj opštini, kao i proizvode lokalnih proizvođača. Pripremili smo i gastronomsku ponudu tradicionalnih jela po kojima smo daleko poznati“, rekla je Sandra Đokić, izvršni direktor Turističke organizacije Gračanica.

Prema rečima Gordane Đorić, predsednice Udruženja žena „Avenija“, ovo Udruženje postoji već 22 godine a pored ekonomskih projekata bavi se i očuvanjem kulturne baštine i negovanja starih zanata, nacionalne kuhinje…

Pored Međunarodnog sajma turizma održan je i Međunarodni sajam vina na kome se ove godine predstavilo devet vinarija sa prostora Kosova i Metohije.

„Mi smo prva vinarija na severu Kosova. Nastali smo kao proizvođači 2010., kao vinogradari 2007. godine, tada smo prve vinograde zasadili. Pioniri u podizanju vinograda i pioniri u uzdizanju vinske kulture na prostorima severa Kosova a ujedno i podsticaj za naše tradicionaliste iz Metohije da povećaju kvalitet i održe tradiciju“, istakao je Milija Jevremović iz Vinarije „Jevremović“ iz Leposavića.

Na kraju manifestacije prikazan je film Mreže Most kojim su predstavljene raskošne lepote Kosova i Metohije.

Izvor i foto: TV Most

Comments

Pročitaj još