• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Patriotizam je da sačuvamo mir i Srbe na Kosovu i Metohiji, izbori nisu cena za priznanje


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć, u emisiji “Signali” RTV, rekao da sada oni koji se zalažu za nezavisno Kosovo, to čine prikriveno zbog izbora i počinju da mu drže pridike oko patriotizma i izbora na Kosovu i Metohiji.

“Oni to rade iako znaju da bih dobio 90 odsto glasova. Ali imali smo dve opcije, od kojih je jedna da na silu pokušamo da sprovedemo izbore, da izazovemo intervenciju kosovske specijalne policije i da imamo najmanje 100 mrtvih”, rekao je on i dodao da je patriotizam sačuvati mir, Srbe na Kosovu i Metohiji.

Da, kako kaže, imaju više dece, da se ulaže u tamošnje vodovodne sisteme, bolnice, da gradimo bolnice u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, da pomognemo mučenicima u Sirinićkoj Župi.

Vučić je podsetio da u njegovo vreme nije proglašena nezavisnost Kosova.

Ukazao je da Srbi sa Kosova i Metohije, kada se i ne saglasi sa njima, kažu da mu veruju jer je uvek sa njima.

“Ja moram da brinem o njima, ali i o ljudima na svakom mestu u Srbiji. Moramo da sačuvamo i da brinemo o našim roditeljima i deci. Najlakše je davati neodgovorne izjave”, poručio je on.

Izbori nisu cena za priznanje

Predsednik Srbije poručio je da je priznanje nezavisnosti Kosova bila cena za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji 3. aprila, ali da Beograd na to nije mogao da pristane.

Vučić je u emisiji “Signali” na RTV Vojvodine rekao da je danas usledilo važno saopštenju zemalja Kvinte, dodajući da su Amerikanci “bili fer” po ovom pitanju.

Mi smo na svakakve kompromise pristali, ali nismo hteli da priznamo nezavisnost Kosova, jer je to bila cena, predočio je Vučić.

Tražili su da sa pečatom Vlade Srbije pošalje se pismo da Vlada Srbije traži od Vlade Kosova održavanje izbora, čime bismo mi defakto priznali nezavisnost Kosova. Mi to nismo mogli da prihvatimo, dodao je on.

Predsednik je rekao da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti želi da poruči Srbima da im nije mesto na Kosovu i Metohiji, dodajući da je mnogo novca uloženo u rušenje srpskog jedinstva i Srpske liste na Kosovu i Metohiji, te poručio da srpsko jedinstvo niko ne može da sruši.

Komentarišući Kurtijevu izjavu da bi potpuno razumeo Srbe kada bi “protestovali protiv korupcije, za bolje obrazovanje, za socijalna pitanja”, pozivajući ih da ne izlaze na proteste protiv odluke Prištine da im ne omogući glasanje na izborima 3. aprila, Vučić je odgovorio:

“A, što bi Kurti bilo šta razumeo? Kurti za koga su kod nas u javnosti govorili da je genije, da će sa njim da bude ‘čudesno lepo’, jer on valjda voli Srbe, od kako je Koštunica njega i još neke pustio na slobodu, pa je valjda zapamtio Srbe po dobru.. Pa im ovako vraća i iživljava se na onima koje smatra svojim građanima, jer želi da pošalje poruku Srbija da im nije mesto na Kosovu i Metohiji”.

Naveo je da će Kurti naći dvoje, troje Srba koji će pristati da ruše jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji, ističući da je uložen ogroman novac u rušenje jedinstva Srpske liste i srpskog naroda na KiM.

Vučić je rekao da je juče bio ponosan kada su Srbi sa juga Kosova i Metohije podržali predlog Srba sa severa Kosmeta, tešku meru, napuštanje institucija, budući da je to njima lakše da učine, jer na severu nema suštinske albanske vlasti, osim kad ih maltretira ROSU.

“I Srbi sa juga su ih podržali, iako je njima teže, i rekli da će i oni da izađu”, preneo je Vučić.

Zato je poručio da srpsko jedinstvo niko neće lako da sruši.

“To je nemoguće, jer mi imamo međusobno poverenje, oni znaju koliko sam se borio u Briselu protiv Kosova u UN, odbio priznanje u Vašingotnu”, rekao je Vučić.

Ponovio je da je na nama da čuvamo mir, kako bi ekonomija mogla da ide napred, da se ljudi vraćaju u zemlju.

Izvor: RTV

Foto (Vučić u emisiji”Signali” RTV)

Comments

Pročitaj još