• Početna>
  • Vesti>

Predstavnici kosovske Vlade sa delegacijom Evopske komisije o primeni IPP

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi sastao se danas sa delegacijom Evropske komisije kako bi razgovarali o primeni Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPP) na Kosovu, potvrđeno je iz Kancelarije EU u Prištini. 

“IPP je glavni instrument EU za podršku reformi na Kosovu, koristeći i finansijsku i tehničku pomoć. Koristi se da pomogne Kosovu da napreduje na svom evropskom putu. O svim sektorima podrške, političkim i ekonomskim kriterijumima, razgovaralo se sa posebnim fokusom na osnove kao što su vladavina prava, reforma javne uprave i strukturne reforme, razvoj privatnog sektora, ljudski kapital i inkluzivno društvo, ali i prioriteti kao što su Zelena agenda i Ekonomski i Investicioni plan za Zapadni Balkan. Evropska komisija je pozvala vladu da ubrza pripreme za vodeće inicijative u okviru Ekonomskog i investicionog plana” kaže se u saopštenju.

Obe strane su se, kako se dalje navodi, složile oko značaja pravilnog praćenja i propraćivanja pomoći EU.

“Evropska komisija je konstatovala posvećenost Vlade da ojača apsorpcioni kapacitet Kosova i ukupnu koordinaciju donatora. Nova faza IPP III, koja se sprovodi tokom 2021-2027, programirana je na konkurentskoj osnovi i biće dodeljena na osnovu relevantnosti i zrelosti predstavljenih projekata”.

U tekstu se dalje ističe da je Evropska komisija pohvalila posvećenost vlade da utvrdi relevantne i zrele projekte koji će pomoći da se svakodnevni život ljudi na Kosovu poboljša. Međutim, razgovaralo se o nekoliko izazovnih projekata koji zahtevaju blagovremeno delovanje vlade kako bi se obezbedila uspešna realizacija i krenulo napred sa reformama relevantnim za evropski put Kosova.

“Tokom IPP II (2014-2020), Kosovo je dobilo 602 miliona evra od EU kroz bilateralni paket, ili u proseku 86 miliona evra godišnje. Dok je EU uložila skoro 3 milijarde evra kroz IPP podršku za više zemalja za Zapadni Balkan i Tursku” stoji na kraju saopštenja.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: KoSSev

Comments

Pročitaj još