Kurti pozvao Srbe da ne učestvuju na protestima

Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti je najavljene proteste kosovskih Srba zbog neodržavanja srpskih izbora 3.aprila ocenio “nepotrebnim” i pozvao pripadnike srpske zajednice da ne učestvuju na njima.

“Ja sam u prošlosti organizovao velike proteste, ali verujte mi, ne samo zbog iskustva, već i zbog političkih okolnosti u kojima se nalazimo, protesti nisu pravi put. Moja kancelarija je otvorena za sve žalbe o bilo kakvom kršenju prava”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare u Prištini 23. marta, nakon sednice Vlade.

Potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić je 22. marta, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da će u petak (25.mart), Srbi južno i severno od Ibra održati mirne proteste sa porukom “da nam niko u 21. veku ne uskraćuje osnovna ljudska prava”.

Kurti, međutim, smatra da protesti neće doprineti dobrim odnosima Kosova i Srbije, što je cilj i Evropske unije.

On je rekao da srpski izbori na Kosovu nisu zabranjeni već da nije postignut dogovor o njihovom održavanju između strane. Ponovio je svoj stav da je zahtev za održavanje srpskih izbora trebao da bude direktno upućen njegovoj Vladi a ne preko oficira za vezu.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je odluka Aljbina Kurtija, da ne dozvoli glasanje Srbima na Kosovu 3. aprila usmerena na to da se “unize Srbi”, ali i da se njemu i izbornoj listi njegove Srpske napredne stranke “smanji broj glasova”.

Vučić je za televiziju Pink izjavio, da je srpska strana prihvatila da se “oficir za vezu obraća Vladi Kosova, ali nismo hteli da se Vlada Srbije obraća Vladi Kosova jer bi to značilo de fakto priznanje” Kosova.

Srbi sa Kosova će, prema rečima Vučića, na izborima 3. aprila glasati u nekom od gradova u Srbiji, kao što je to bio slučaj i za referendum, koji je Srbija organizovala početkom godine za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće.

Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i postojala je dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto Kim

Comments

Pročitaj još