• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Ne želimo da učestvujemo u nasilju nad Srbima

Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić rekao je za RTS da Srbi ne žele da učestvuju u institucionalnom nasilju nad Srbima. Odluke vlasti su do te mere opasne da ugrožavaju naša ljudska prava, kriminalizovani smo, ugroženi smo institucionalno i na svaki drugi način, rekao je Jevtić.

Situacija na Kosovu i Metohiji je nikada teža kada je reč o položaju sprskog naroda, rekli su predstavnici Srba iz južne pokrajine posle jučerašnjih sastanaka u Beogradu. Na delu je, kažu, instucionalno nasilje i kršenje osnovnih ljudskih prava.

Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić je u razgovoru za RTS rekao da je već duže vreme u prištinskim institucijama i da se zalagao za takav vid borbe za bolji položaj Srba, ali da je situacija sada toliko ozbiljna da smatra da iz tih institucija Srbi treba da izađu

“Situacija je dramatična, pod pritiskom smo. Odluke vlasti su do te mere opasne da ugrožavaju naša ljudska prava, kriminalizovani smo, ugroženi smo institucionalno i na svaki drugi način”, naveo je Jevtić podsećajući na hapšenja Srba zbog navodne korupcije i upade u njihove kuće.

Na pitanje kakav efekat planiraju da ostvare izlaskom iz prištinskih institucija, Jevtić je rekao da ne žele da učestvuju u onome što je institucionalno nasilje nad Srbima.

“Jeste predsednik u pravu kada pita šta ćemo dan posle, ali dan danas i dan juče nije dobro, svih prethodnih dana nije dobro”, rekao je Jevtić.

Ističe i da mora da se uzme u obzir i kako će to uticati na Beograd i život u centralnoj Srbiji.

“Nećemo da budemo sebični u odnosu na život u centralnoj Srbiji. Ovo je prvi put da se nismo složili sa predsednikom”, rekao je Jevtić.

Dodaje, ipak, i da samo Vučiću veruju: “Vučić je insistirao da moramo biti mudri, da hladnije glave donesemo dluku, sve okolnosti da sagledamo. Neko bi naše istupanje iskoristio za dodatni pritisak na Vučića i Beogradu i to se onda odnosi na Beograd i život u centralnoj Srbiji. Mi smo, kao predstavnici Srba i država Srbija učinili sve da do ovoga ne dođe. Sada je pitanje šta Priština treba da uradi”.

Srbi ugroženi iako ih ima u policiji

Dalibor Jevtić podseća da je reč i o izlasku Srba iz policije i sudstva.

“Čak i u tom segmentu se ne poštuje ono što je u zakonima na Kosovu, da Srba treba da bude 10 odsto, a sada je oko četiri odsto u odnosu na broj Albanaca”, naveo je predsednik opštine Štrpce dodajući da ne smeju da dozvole da budu u institucijama samo da bi moglo da se kaže da ima Srba.

Smatra da je bezbednost već sada ugrožena, iako Srba ima u policiji i sudstvu.

“Mislim da smo došli do trenutka da je naš opstanak ugrožen. Ako neko u 21. veku korišćenjem isnstitucija hapsi Srbe bez dokaza, upada u kuće, ne da da se glasa, onda je pitanje ‘a kakva je bezbednost danas'”, rekao je Jevtić.

Podseća i da su u prethodnom periodu razgovarali sa svima sa kojima je trebalo.

“Ono što smo mi radili je demokratski način borbe za naša prava, ali su nam i predstavnici međunarodne zajednice i Kvinte rekli da su preporučili da se održe izbori, ali vidimo da do toga neće doći”, naveo je Jevtić.

Jevtić je najavio mirne proteste u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i Gračanici od petka.

“Protest kojim želimo jasnu poruku da pošaljemo, da nećemo da ćutimo. Glavno pitanje je kako i na koji način u budućnosti rešavati položaj Srba”, zaključio je Jevtić.

Izvor i foto: RTS

Comments

Pročitaj još