Preminuo pisac Milovan Vitezović

Pisac Milovan Vitezović preminuo je danas u Beogradu u 78. godini, rečeno je Tanjugu u Skupštini grada.

Milovan Vitezović rođen je u Vitezovićima kod Kosjerića 11. septembra 1944. godine.

Školovao se u Tubiću, Kosjeriću, Užicu i Beogradu; diplomirao je na Filološkom fakultetu, odsek opšta književnost, potom i na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek dramaturgija.

Bio je dugogodišnji urednik igranog programa TV Beograd i glavni urednik umetničkog programa RTS, profesor filmskog i televizijskog scenarija na Katedri dramaturgije Akademije umetnosti.

Pisao je pesme, romane, drame, filmska i TV scenarija, eseje, kritike i aforizme.

Objavio je više od četrdeset knjiga u preko 180 izdanja.

Autor je 11 romana, koji su svi bili bestseleri. Knjige je objavljivao na nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku.

Za televiziju je pisao scenarija za drame “Šešir profesora Koste Vujića”, i “Snohvatice je I i II”; za igrane televizijske serije “Dimitrije Tucović” (8 epizoda), “Pripovedanje Radoja Domanovića” (8 epizoda) i “Vuk Karadžić” (16 epizoda). Pisao je scenarija za igrane celovečernje TV filmove: “Mesto susreta Beograd” i “Srebro na Odisejevom putu” za evropske televizije ORF i ZDF.

Sa Zdravkom Šotrom radio je scenarija po svojim romanima “Lajanje na zvezde (nagrada festivala Herceg Novog i Zlatna novosadska arena).

Dobitnik je brojnih nagrada.

Kao spoljni urednik za kapitalna dela Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, učestvovao je u priređivanju dela Pavla Popovića, Bogdana Popovića, Jovana Skerlića, Milana Kašanina i devet tomova Stojana Novakovića.

Jedan je od priređivača Sabranih dela Sime Milutinovića Sarajlije.

Bio je predsednik je Udruženja književnika Srbije.

Povodom smrti Vitezovića, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće porodici i poštovaocima. 

“Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Milovana Vitezovića, jednog od onih velikih ljudi našeg roda koji su obeležili intelektualnu i umetničku scenu Srbije”, navodi se u saučešću predsednika.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još