• Početna>
  • Vesti>

Odgovor na govor mržnje u spotu “Besa Besë” od strane organizacija civilnog društva

Organizacije Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju pokrenule su u prethodnim danima niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë objavljen 11. Marta.

“U spotu koji je osmišljen radi promovisanja ideje bojkota srpskih proizvoda maloletnom detetu se nameće da izgovori tvrdnju o nameri srpskih proizvođača da otruju kupce proizvoda. Kampanje koje pozivaju na bojkot srpskih proizvoda su učestale na Kosovu, ali ovaj spot izdvaja zlupotreba maloletnice u političko-propagandne svrhe ali i za prenošenje jezika mržnje i netrpeljivosti prema jednoj etničkoj zajednici.

Iako se radi o kampanji neformalne grupe, ne institucije, smatramo da je institucionalni odgovor u ovom slučaju neophodan iz više razloga”, stoji u saopštenju grupe organizacija civilnog društva.

Oni dodaju da se srpski privrednici na Kosovu godinama suočavaju sa pojavom ekonomskog nacionalizma, koji se manifestuje nemogućnošću plasiranja njihovih proizvoda na šire kosovsko tržište ukoliko ne sakriju “srpsko poreklo” svojih proizvoda, što su više puta dokumentovali i mediji i nevladine organizacije. Ovakve kampanje koje u kontinuitetu traju više od jedne decenije, samo dodatno otežavaju ekonomsku integraciju i održivost srpskih privatnika na Kosovu, ali i negativno utiču na regionalnu privrednu saradnju.

“Istovremeno, narativ o “trovanju od strane Srba” se redovno neguje od strane niza medija koji izveštavaju na albanskom jeziku i koje odlikuje izuzetno neprofesionalno izveštavanje. Pored ovog najnovijeg slučaja, podsetićemo još i na neproverene optužbe na račun pripadnika srpske zajednice koji su navodno otrovali rezervoar pijaće vode u Dečanima prošle godine, a koji su mediji objavljivali bez bilo kakve potvrde tužilaštva ili policije. Isti je slučaj bio i sa navodnim trovanjem zvaničnika Centralne izborne komisije glasovima pristiglim poštom iz Srbije a za parlamentarne izbore organizovane 2019. Uprkos jasnog obrasca, sve ove pojave u medijima prolaze bez reakcija institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava ili monitoringom rada medija, što u društvu koje ima ozbiljno nasleđe razornih posledica neprofesionalnog izveštavanja iz 2004. ne bi smelo da se dešava”, ističu u saopštenju

Stoga je grupa organizacija uputila žalbe Savetu za štampu Kosova na medije Telegrafi i Ekonomia Online zbog nekritičkog prenošenja ovog videa i maskiranja govora mržnje pojednostavljenom tvrdnjom da se radi o “kampanji podizanja svesti”, zatražili pokretanje istrage zbog kršenja člana 141 (Izazivanje razdora i netrpeljivosti) Krivičnog zakonika Kosova i Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu prosledili krivičnu prijavu protiv autora videa, Burima Piraja,  zbog izazivanja razdora i netrpeljivosti.

Izvor Radio Mitrovica sever (saopštenje)

Comments

Pročitaj još