• Početna>
  • Vesti>

Marija Jeftimijević-Mihajlović: Srpska književna zadruga – vrelo kulture koja u prvi plan stavlja Kosovo i Metohiju

Srpska književna zadruga je tokom svoje istorije od postanka 1892. godine do danas, bila praktično sve vreme posvećena nacionalnim pitanjima i temama i jedna je od retkih institucija u Srbiji, koja je ostala dosledna svom osnovnom načelu prosvete, razvoja i širenju kulture našeg naroda.

Povodom obeležavanja 130 godina postojanja ove značajne kulturne institucije Institut za srpsku kulturu u Leposaviću, a potom Gradska biblioteka „Vuk Karadžić“ u Kosovskoj Mitrovici, organizuju tribinu i program u čast Srpske književne zadruge, jer toliko im duguju za promociju i očuvanje srpske književnosti stvarane na Kosovu i Metohiji. Upravo o tome nam je više rekla Marija Jeftimijević-Mihajlović, naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu, a imaće prilike da se predstavi i na tribini u Leposaviću. Na tribini govori i dr Duško Babić, upravnik Srpske književne zadruge i Dragan Lakićević njen glavni i odgovorni urednik.

„Od postanka do danas centralna tema svih izdanja Srpske književne zadruge je bilo Kosovo i Metohija bilo da se radi o pojedinačnim izdanjima ,bilo da se radi o njihovom čuvenom „Plavom kolu“ ili posebnim edicijama. Prva knjiga koja je objavljena u Srpskoj književnoj zadruzi a tiče se Kosova i Metohije je „Lazarica“ 1906.godine, a potom preko dela Grigorija Božovića, znamenitog pripovedača Stare Srbije, pa preko u novije vreme Petra Sarića, Darinke jevrić, Milana Mihajlovića…

Dela kosmetskih književnika su se pojavljivala i u kapitalnim delima srpske književnosti, poput onog objavljenog povodom 600 godina kosovske bitke, gde su se našla najveća književna ostvarenja, kako narodna tako i usmena. Tu su i velika reprezentativna izdanja koja se tiču književnog stvaralaštva na Kosovu i Metohiji, brojne antologije poezije, proze i narodnih umotvorina pa čak i objave dela književnika iz srednjeg veka (npr.Pajsija Janjevca)“, rekla je za Radio Kosovska Mitrovica Marija Jeftimijević-Mihajlović naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu u Leposaviću.

Marija kaže da je najvažnije  istaknuti da je Srpska književna zadruga ostala dosledna svom programu negovanja nacionalne kulture i stavljanja u prvi plan Kosova i Metohije, kao dela bogatog opusa srpske kulture u celini. Ona je vrelo srpske kulture, koja je uvek podržavala i podržava kosmetske književnike. Cilj je neodvojiti književnost Kosmeta od matičnog toka, kao što je to bilo u jednom periodu posle drugog Svetskog rata. To je,kaže, ogromna podrška u ovim vremenima svim stvaraocima Kosova i Metohije.

Izvor Radio Mitrovica sever

Foto (iz intervjua za “Bašta Balkana”)

Comments

Pročitaj još