• Početna>
  • Vesti>

Kurti ambasadorima Kvinte: Mora da postoji sporazum za srpske izbore na Kosovu

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da je potrebno postići dogovor sa Beogradom kako bi se omogućilo održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji 3. aprila.

Aljbin Kurti je taj stav izneo na virtuelnom sastanku sa ambasadorima i šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava u Prištini, saopšteno je iz njegovog kabineta kasno sinoć.

Kurti je dodao da ne žele da uskrate biračko pravo Srbima na Kosovu, ali prema njegovim rečima, ne mogu da postupaju suprotno zakonima i ustavu.

“Odgovorno ćemo da se odnosimo prema zakonima i ustavu”, rekao je Kurti, dodajući da je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima država Kvinte.

Šef poslaničke grupe vladajućeg pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari ponovila je juče da se za održavanje srpskih izbora 3. Aprila I na Kosovu I Metohiji može odlučivati samo nakon direktnog zahteva Beograda upućenog vlastima u Prištini.

“Izbori mogu da budu organizovani na osnovu Ustava i zakona Kosova, samo po zahtevu države Srbije državi Kosovo. Ovaj zahtev nije stigao”, rekla je Kusari medijima nakon sednice predsedništva skupštine održane u Prištini.

Iz misije OEBS-a u Prištini su najavili spremnost da 3. aprila sakupe glasove birača sa Kosova i Metohije.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još