• Početna>
  • Vesti>

Bisljimi: Priština nije mogla da odlučio o zahtevu za održavanje izbora koji nije došao iz Beograda

Foto: N1

Zamenik premijera privremenih institucija u Prištini Besnik Bislimi izjavio je da njegova vlada nije mogla da odlučuje o srpskim izborima na Kosovu, jer zahtev za njihovo održavanje nije došao iz Beograda, te da u današnjem objašnjenju iz Brisela o stavu kosovske vlade o srpskim izborima “ima netačnosti”.

“Mislim da ima nekih netačnosti u izjavi. Nismo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu neustavno, ali smo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu bez odobrenja kosovskih institucija neustavno”, rekao je Besnik Bislimi na sednici komiteta za spoljne poslove.

Prištinski mediji preneli su navode Bislimija da je “napor država Kvinte bio da pronađu modalitet koji prevazilazi ustavno kršenje koje se događalo ranije”.

“Danas je 22. mart, a 3. april je za 11 dana, a Vlada Kosova nije mogla da odluči o zahtevu koji nije došao od Vlade Srbije “, rekao je Bislimi.

Portparol EU Peter Stano rekao je da Evropska unija žali zbog odbijanja Prištine da prihvati dogovor o učešću građana srpske nacionalnosti sa Kosova i Metohije na izborima 3. aprila.

Skupština u Prištini je 15. januara usvojila rezoluciju kojom se protivi održavanju glasanja na Kosovu za srpski referendum o ustavnim promenama. Zemlje Kvinte i EU su tada sa žaljenjem okarakterisale odluku parlamenta.

Nakon toga međunarodna zajednica je više puta pozivala Vladu u Prištini da pronađe načine za održavanje srpskih izbora.

Poslednji parlamentarni izbori koje je Beograd organizovao i u srpskim sredinama na Kosovu bili su 21. juna 2020. godine.

Izvor: RTS

Foto: N1

Comments

Pročitaj još