• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Ivanu Vujiću zabanjen ulazak na KiM; kao Petkovićev pomoćnik ne mora da najavljuje posetu

Vlasti u Prištini zabranile su večeras pomoćniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ivanu Vujiću ulazak na područje Kosova i Metohije, saopšteno je iz Kancelarije.

Vujić je,kako se navodi u saopštenju, sutra trebalo da obiđe Klinu i Osojane i socijalno ugroženoj petočlanoj porodici Komatović iz sela Žač uruči neophodnu pomoć Kancelarije za KiM.

“Međutim, njemu je večeras zabranjeno da pređe administrativni prelaz na Jarinju, bez ikakvog obrazloženja” navodi se u saopštenju.

U tekstu se ovaj potez karakteriše kao čin provokacije i kršenja Sporazuma o slobodi kretanja.

“Očigledna je namera Aljbina Kurtija da radikalizuje i dodatno izazove tenzije na prostoru Kosova i Metohije, jer je njegov jedini i osnovni cilj da pokuša da isprovocira neodmerenu reakciju Srba sa Kosova i Metohije i nastavi da gazi sve sporazume postignute u Briselu, među kojima je i onaj o slobodi kretanja”.

Iz Kancelarije za KiM ističu da Ivan Vujić sa pozicije pomoćnika direktora Kancelarije, ne podleže pod odredbe sporazuma o zvaničnim posetama i nije u obavezi da svoju posetu najavi.

“Ovo nije prvi put da Priština zabranjuje predstavnicima i pomoćnicima direktora Kancelarije za KiM da posete Kosovo i Metohiju i time grubo krši sporazume. Uprkos tome, Srbi sa KiM i zvanični Beograd nastaviće da čuvaju mir i stabilnost i neće prestati da pomažu svom narodu na Kosovu i Metohiji” dodaje se u saopštenju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još