Orahovac dobio mural Novaka Đokovića

Meštani gornjeg dela Orahovca su jutros po navici krenuli na nedeljnu liturgiju u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, a prolazeći pored kuće koja se nalazi preko puta redom su se oduševljavali muralom Novaka Đokovića.

I ako se radi samo o muralu na zidu pomenute kuće, koji, mora se priznati, izgleda itekako realno, svi su jutro započeli srećni i ponosni.

Brzo se proširila vest da je Novak stigao u Orahovac i stanovnici su se okupljali kako bi videli svog heroja, očekujući pravog, svog Noleta, a kao utehu su dobili njegov mural na zidu uz jasnu i jaku poruku na italijanskom i srpskom jeziku:

„Nema unazad čak ni da bi se uhvatio zalet“.

Meštani Orahovca Novaka doživljavaju kao svog heroja. Kako kaže Nikola, jedan od stanovnika Orahovca. Nigde ga na svetu ne vređaju više nego ovde kada pogreši i niko se na svetu ne raduje svakom osvoenom poenu tako srčano kao mi dodaje on.

„Ovde svi vole Noleta, svako prati svaki njegov meč i svi navijamo. Sada kada mu se sve ovo dešava, oko vakcinacije, zabrane igranja na turnirima, suspenzija…mi ga volimo još jače i jedva čekamo da zaigra ponovo na nekom od gren slemova i tamo im svima pokaže po hiljaditi put ko je najbolji“, kaže Nikola.

Okupljeni posmatrači su komentarisali da ne veruju da će se Mural dugo tu zadržati i boje se da će ga neko ga neko od pripadnika drugih nacija u Orahovcu uništiti preko noći.

Oslikavanjem murala Novaka Đokovića započet je projekat „boja u vazduhu“ koji je pokrenula organizacija „Amici Di Decani“, u saradnji sa umetnikom Deroksom, koji ima zadatak da u narednom periodu u mestima sa srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji oslika murale po želji i dogovoru sa domaćinima.

Deroks je ranije odradio mural Lazara Kujundžića, na zidu preko puta istoimene kule u Velikoj Hoči, i Branislava Nušića na trafostanici u centru sela, a sad je zvanično započeta akcija oslikavanja murala po celom Kosovu i Metohiji. Simbolično prvi je „odrađen“ Novak Đoković, prvi i najbolji teniser sveta.

Deroks kaže da je cilj da se na karti označe lokacije svih murala koji budu odrađeni a krajnji oblik označenih lokacija povezanih jednih za druge treba da bude srce.

U Orahovcu se danas odrađuju i murali Svetih novomučenika Kosovsko-Metohijskih, Haritona i Stefana, kao simbol stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji poslednjih nekoliko decenija.

Nakon Orahovca“turneja“ se nastavlja u Goraždevcu i odatle kreće ka ostalim srpskim sredinama na Kosmetu a završiće se u Hoči gde će osvanuti mural nobelovca Petera Handkea koji je posebno vezan za to selo.

Izvor i foto: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još