• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Nehamerom: Srbija i Austrija dobri partneri, podrška evropskom putu

Visoko cenimo snažno angažovanje Austrije za proširenje Evropske unije i podršku evropskom putu naše zemlje, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom.

Kancelar Austrije je posebno naglasio da je od velikog značaja da se EU jasno odredi u pogledu pripadnosti zemalja Zapadnog Balkana Uniji, kao i da je neophodno da se taj proces ubrza, istakavši da su Srbija i Austrija dobri partneri, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Vučić je ocenio odnose sa Austrijom kao veoma dobre i ponovio čvrsto opredeljenje Srbije za njihovo dalje svestrano jačanje, uz poseban akcenat na dalji razvoj ekonomske saradnje.

“Trgovinska razmena između naše dve zemlje, iako pogođena pandemijom, u 2021. godini zabeležila je povećanje od 28 odsto i dostigla 1,36 milijardi evra, sa tendencijom rasta”, istakao je Vučić i dodao da je Austrija jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

Predsednik Srbije je detaljno upoznao saveznog kancelara i sa aktuelnom situacijom u regionu.

Sagovornici su se saglasili da Srbija i Austrija pridaju veliki značaj jačanju multilateralizma i zajedničkom suprotstavljanju globalnim izazovima današnjice, te su u tom smislu naglasili neophodnost nastavka uspešne saradnje na multilateralnom planu, navodi se u saopštenju.

Premijerka Ana Brnabić poručila je, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, da je Austrija važan partner Srbiji, i politički i ekonomski i istakla da je tokom sastanka prenela svom kolegi iz Beča da je Srbija stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prelije na ovaj deo Evrope.

Tokom sastanka, ministar Aleksandar Vulin i kancelar Nehamer su se osvrnuli na veoma uspešnu saradnju srpske i austrijske policije, koja je dodatno osnažena njihovim konstruktivnim susretima i realizovanim zajedničkim projektima za vreme dok je Nehamer obavljao funkciju saveznog ministra unutrašnjih poslova.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još