• Početna>
  • Vesti>

Otvorena izložba radova sa kolonije „Jesen u Prizrenu“: Slike kao ožiljci

U Galeriji Doma kulture u Gračanici, na godišnjicu martovskog pogroma, otvorena je izložba slika nastalih na likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu“.  Ovaj umetnički događaj otvorio je slikar iz Beograda Bojan Savić, inače jedan od učesnika kolonije.

U Galeriji Doma kulture izloženi su radovi desetak umetnika sa Kosova, ali i iz centralne Srbije i Republike Srpske. Radovi su nastali na jednonedeljnoj likovnoj koloniji održanoj u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Godinama unazad radovi nastali na toj koloniji se izlažu u Domu kulture u Gračanici na današnji dan –  godišnjicu martovskog pogroma.

Slikar iz Beograda Bojan Savić otvorio je ovu izložbu.

„Trenutno sam uplašen, ali ne od ljudi ili treme, nego od siline koja stoji zaista ovde i koja je sa nama i koju ja osećam, a svi znamo na koga to mislimo. Zaista sam dugo putovao po svetu i obišao mnoga mesta, ali ne postoji u 2022. godini veća impresija nego što je zaista bila ova kolonija u Prizrenu. Ovo jesu ožiljci, ali bukvalno su izvidani i ja sam isceljen kroz ovaj rad i ovu izložbu i ovo što sam doprineo“, rekao je on.

Domaćin, direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević je istakao da svi koji su danas došli na ovu izložbu, zapravo, nose ožiljke ožiljke 17. marta 2004. godine i da je ovaj pogrom pečat srpskog naroda.

„Slike na ovim zidovima su ožiljci i svaki umetnik koji je stvarao u Prizrenu na razvalinama Svetih Arhangela zalečio je neki zid, doslikao je neku muku, ispisao je trenutak svetlosti i obnove kao ključne reči našeg opstanka, obnove grada i hrama, dva ključna simbola našega naroda, odakle smo krenuli i gde treba da idemo, posle svih razaranja “, kazao je on.

Izložbi slika u Galeriji Doma kulture u Gračanici prisustvovali su episkop raško-prizrenski Teodosije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, lokalni i zvaničnici centralnih institucija na Kosovu, ali i predstavnici udruženja kidnapovanih i ubijenih tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Radovi sa kolonije „Jesen u Prizrenu“ biće izloženi i u tom gradu.

Izvor i foto: Kim

Comments

Pročitaj još