• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Nastavak dijaloga u Briselu zavisi od sukoba u Ukrajini, tražimo rešenje kada su u pitanju srpski izbori

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu utiče sukob u Ukrajini, kao i da zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte pokušava da dođe do rešenja kada je u pitanju održavanje predstojećih srpskih izbora na Kosovu.

Kosovski premijer smatra da je potrebno doći do rešenja koje neće ugroziti pravo građana da biraju i da budu birani, a koje će biti u skladu sa kosovskim ustavom.

“Situacija je teža nego ikad. Održavanje sastanaka u Briselu, u velikoj meri otežava situacija u Ukrajini. Ambasadori zemalja Kvinte smatraju da ne treba da sprečavati Srbe na Kosovu da iskoriste pravo glasa, ali s druge strane nas Ustav obavezuje da svako moguće rešenje bude u skladu sa kosovskim zakonima”, rekao je Kurti.

Podsetimo, savetnik u američkom Stejt departmentu, Derek Čolet, zatražio je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da omogući ljudima na Kosovu da glasaju na srpskim izborima koji su planirani za 3. april.

Pre toga, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja, rekla je da zvanični Beograd još uvek nije poslao zahtev kosovskim institucijama u vezi sa održavanjem izbora 3. aprila, te da ni odluka o tome još uvek nije doneta.

Izvor: Kljan Kosova, Radio Kontakt Plus

Foto: Kljan Kosova


Comments

Pročitaj još