• Početna>
  • Vesti>

Petković sa političkim predstavnicima Srpske liste i članovima lokalne samouprave ZP

Direktor Knacelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas u Zubinom Potoku sa političkim predstavnicima Srpske liste i članovima lokalne samouprave ove opštine.

“Razgovarali smo o svim važnim i ključnim pitanjima za opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM i punoj podršci Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića našem narodu. Razgovarali smo i o kompleksnoj političkoj situaciji, održavanju izbora 3. aprila u srpskim sredinama, o odlukama Vlade Republike Srbije kojima se ublažavaju posledice krize nastale zbog rata u Ukrajini, rekao je Petković.

On je istakao da su razgovarali o pitanjima koja se odnose na život naroda na KiM.

“Posebno važan je nastavak projekata Vlade RS i Kancelarije za KIM. I kada je reč o stanogradnji i poljoprivredi i svim drugim važnim segmentima”, kaže Petković.

U opštini Zubin Potok se gradi sedam zgrada to je više od 100 stanova. On je dodao da je Vlada otvaranjem pogona Sipa i Jumka zaposlila mnoge građanje. Poljoprivrednim proizvođačima su pomogli kako u mašinama tako i u sejnom materijalu.

Posetu Kosovu i Metohiji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković završiće u selu Gornja Dobroševina, posetom sedmočlanoj porodici Mihajlović.

“Preneo saam poruku predsednika vučića da je bitno da ovde sačummo mir i stabilnost jer je to preduslov za ekonomski razvoj cele države Srbije, a samim tim i srpskog naroda na KiM, mir i stabilnos su najvažniji”.

Petković je istakao da svega žto ima u Srbiji biće i za naš narod ovde.

Na pitanje novinara o izgradnji bolnice u Gračanici Petković kaže da je projekat pri kraju, a novac već prebačen na račun opštine, pitanje je vremena kada će početi realizacija.

A kada je reč o tablicama on kaže da je Radna grupa na tehničkom nivou nn-stop u Briselu.

“Mi smo konstruktivni izlazimo sa rešenjima, jer nam je zadatak da u dijalogu nađemo kompromisna rešenja, održiva rešenja koja su podjednako važna i za srpski i za albanski narod. Videćemo koje će reženje da ponudi radna grupa, a posle bi trebalo da usledi razgovor na viskokom nivou, do tada se nastavlja sa režimom stikera”, rekao je Petković.

Odgovarajući na pitanje novinara šta misli o svakodnevnim pretnjama iz Prištine Petković kaže:

“Takve pretnje slušamo već godinama, mi pozivamo na mir i stabilnost, moramo da živimo jedni pored drugih u miru. A njima bi bilo bolje da se pozabave životnim namirnicama, jer vidimo da su rafovi u prodavnicama, u albanskim sredinama, prazni, a ne da za svaku krizu optužuju Beograd i predsednika Vučića. Hajde da se dogovorimo i da pustimo narod normalno da živi”.

Nemačka ministarka spoljnih poslova tokom boravka u Prištini poručila je predstavnicima tamošnjih institucija da je dijalog sa Beogradom prioritet ističući potrebu rešavanja problema da Srbi mogu da glasaju na KiM 3. aprila.

“Za nas je važno da se 3. aprila u srpskim sredinama održe parlamentarni i predsednički izbori koje raspisuje Republika Srbija, to je pre svega zahtev srpskog naroda ovde, on želi da se izjasni i niko nema praba da zabrani Srbima da glasaju. Za to ljudsko pravo ćemo se boriti ovde na KiM. To su potvrdili i predstavnici Kvinte i EU koji su jasno rekli da je reč o jednom najnormalnijem demokratskom procesu i da Srbi imaju prava da glasaju i na prostoru Kosova i Metohije.”

Bilo je reči i o ostanku mlaih na KiM Petković kaže da se ovim problemom suočava ceo Zapadni Balkan.

“Nama je važno da ovde sačuvamo mlade, brojnim projektima Vlade Republike Srbije činimo sve da omogućimo pristojan život našim mladima, mladim bračnim parovima da dobiju stanove. Borimo se da uslovi u obrazovanju budu na nivou kao u centralnoj Srbiji”, kaže Petar Petković.

On je istakao saradnju sa KFOR-om i reagovanje u diplomatskom smislu na sve napade i incidente koji se dešavaju na KiM. Od dolaska K1urtija na vlast došlo je do 156 napada na Srbe, na njihovu imovinu i imovinu SPC, to mora da stane. Petković je poručio da će država Srbija kao i Kancelarija za kim učiniti sve za svoj narod na Kosovu i Metohiji.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još