• Početna>
  • Vesti>

Tužilac traži 6 godina zatvora za Gucatija i Haradinaja

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu zatražilo je od suda da predsednika i potpredsednika Udruženja veterana bivše OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja osudi na jedinstvene kazne od po šest godina zatvora i na novčanu kaznu od po 100 evra, povodom optužbi za ometanje postupaka pred tim sudom i zastrašivanje svedoka.

Tužilaštvo je u završnom podnesku sudu ukazalo da je samo zatvorska kazna adekvatna za ponašanje optuženih i da samo ona može spreči činjenje sličnih krivičnih dela.

“Kako bi odrazio celokupnost krivičnog ponašanja optuženih, Specijalizovano tužilaštvo traži jedinstvenu kaznu za svakog optuženog od šest godina zatvora i novčanu kaznu od 100 evra. Kazna treba da se plati sekretaru kao paušalni iznos u roku od mesec dana. Neplaćanje kazne u ovom roku treba da rezultira produženjem kazne zatvora za jedan mesec”, navodi se u završnom podnesku tužilaštva, napisanom na 156 strana.

Pojasnilo je da za Gucatija i Haradijana ne bi bila adekvatna novčana kazna s obizrom das Udruzenje veterana OVK na čijem su čelu ima preko 10.000 članova i da se delimično oslanja na državno finansiranje.

“To implicira da bi optuženi lako mogao da prikupi dovoljno sredstava od pristalica i pojedinaca koji imaju isto mišljenje da plati bilo koju kaznu. Kao takva, novcana kazna bi imala mali efekat odmazde ili odvraćanja”, navelo je tužilaštvo. Zbog toga traži zatvorske kazne za njih, da bi se, kako kaže, na odgovarajući način odrazila težina zločina optuženih i odvratila njih i druge da prkose autoritetu ove institucije.

Tužilaštvo smatra da su činjenice iz optužnice dokazane, te da odbrana nije ni mogla da ih ospori.

“Kriminalno ponašanje optuženih snimljeno je na video snimku, a vrednost ovog dokaza je ubedljiva i nedvosmislena. Dokazi koje su dali svedoci tužilaštva dopunili su dokaznu sliku, samo da bi bila dodatno potkrepljena iskazima svedoka odbrane i – što je najvažnije – iskazima optuženih”, smatra tužilaštvo.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju je privedeno kraju i njima će uskoro biti izrečena prvostepena presuda.

Usmene završne reči predviđene su u nastavku suđenja od 14. do 18. marta.

Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva i odbrane, sud će im izreći prvostepenu presudu, na koju postoji pravo žalbe.

To će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.

Izvor: Tanjug / Radio Mitrovica sever

Foto: Reporteri

Comments

Pročitaj još