• Početna>
  • Vesti>

Simić-Lavali: Društva u kojima je veći nivo rodne ravnopravnosti su razvijenija i ekonomski jača

Nevladina organizacija “Žensko pravo”, koja se inače bavi pravima žena i aktivnostima vezanim za prava žene u svim segmentima društva, jeste kompetentna da u susret 8.martu, Međunarodnom danu žena da ocenu i sud o napretku u ostvarivanju ženskih prava kod nas i u svetu.

U utorak 8. marta NVO ”Žensko pravo” neće deliti poklone niti cveće, oni će dati podršku ženi danas, kroz analizu, debate, ukrštanje mišljenja, prava i pripadanje….

Organizuju umetnički performans, gde će mlade devojke čitati feminističku poeziju i svirati, a tematika je podsećanje na istorijski značaj i borbu za prava žene. Druženje sa ženama iz svih sfera kulturnog i umetničkog života našeg grada organizjuju u saradnji sa PKC ”Akvarijus” u prostorijama galerije i tamo će se čuti glas obične ali savremene žene.

Dokle smo stigli u ostvarivanju ženskih prava u svim sferama kulturnog i javnog života, za program Radija Kosovska Mitrovica analizira aktivistkinja NVO ”Žensko pravo” Tijana Simić- Lavali.

“Žena po našoj tradiciji jeste, majka, brižna, nežna i pažljiva, ali ne slavimo je osmog marta da bi joj kroz poklone ukazali da to ona jeste, već  8.mart obeležavamo da bi sagledali sva ona postignuća koje su žene, feministkinje postigle i sva ona prava koja mi danas imamo, zahvaljujući njima, ali i da istaknemo sve one probleme koje žene još uvek imaju zbog rodne neravnopravnosti i za koje i dalje moramo da se borimo kako bismo otišli korak dalje”, kaže Simić- Lavali.

Taj korak dalje jeste napravljen nakon mnogo godina aktivizma, zakoni su se promenili u korist žena.

Tijana Simić- Lavali smatra da društvo više nego ranije prepoznaje potrebe žena, ulaže u rodnu ravnopravnost i štiti ženu u nekim segmentima društvenog života. Medjutim, problem je što smo mi patrijahalno društvo, nemamo dovoljno razvijenu svest o tome te se zakoni ne primenjuju dovoljno, pa predstoji još dosta rada. Koraci su mali ali značajni, dodaje.

“Osmomartovska poruka svim ženama je da budemo svesne da feminizam označava reč koja znači borbu za rodnu ravnopravnost, ne odnosi se samo na žene već i na muškarce. Ravnopravnost je važna ne samo za žene kao društvenu grupu, već i za celo društvo. Tamo gde je veći nivo rodne ravnopravnosti, ta društva su razvijenija i ekonomski mnogo jača, tako da to nije borba za dominaciju žena nad muškarcima, već za ista prava i mogućnosti koje i muškarci imaju”, kaže u poruci povodom osmog marta aktivskinja NVO “ Žensko pravo” Tijana Simić- Lavali.

Tijana živi u Sjedinjenim Američkim državama, ali aktivna je na dva fronta, jer radi i u Kosovskoj Mitrovici. Ta ogromna geografska razlika, jeste razlika i u pogledu ljudskih prava i sloboda. Pitali smo je gde su prava žena veća?

“Sjedinjene države su drugačije u odnosu na Evropu, tamo je nivo svesti kod ljudi veći i zakoni uređeniji, ali i tamo je još uvek zastupljena rodna neravnopravnost, naročito u korporacijama a takođe imaju neke loše zakone koji opterećuju žene nakon porođaja, jer u Americi ne postoji porodiljsko odsustvo, već imaju veoma mali period bolovanja po rođenju deteta. Pritom to nije plaćeno odsustvo, jer ne postoji ta mogućnost da ne rade i primaju platu dok je dete malo, tako da veoma mali broj žena koristi bolovanje zbog novčanih umanjenja. Tamo svaka zemlja američkog kontinenta reguliše sama svoje zakone, i može se zaključiti da je na severu situacija mnogo bolja nego na jugu. Severnije su zemlje mnogo razvijenije, žene imaju veća prava i u mentalitetu je svest mnogo veća, dok su južnije konzervativniji i patrijahalni”, odgovara Simić- Lavali.

Na kraju razgovora ukazala je još jednom na aktivnost organizacije “Žensko pravo” koja će biti uključena u obeležavanje Dana žena u saradnji sa Galerijom ”Akvarijus”, pod pokroviteljstvom Eulex-a i pozvala pripadnice lepšeg pola na jedan lep događaj i druženje povodom 8. marta.

Događaj koji počinje u 18 časova pratiće umetničko-muzički performans.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: privatna arhiva

Comments

Pročitaj još