• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Odgovor Srbije na krizu u vezi sa Ukrajinom za 48 sati, biće principijelan

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija sa odgovorom na krizu u vezi sa Ukrajinom izaći u narednih 48 sati i da će stav biti principijelan kao i do sada, zasnovan na poštovanju međunarodnog prava.

Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Španiji, izjavio je da je noćas razgovarao sa premijerkom Brnabić, koja je u tehničkom mandatu. “Da ne bismo tražili izgovore u tehnici i problemima sa kojima se suočavamo trenutno, izaći ćemo sa kompletnim odgovorom na tu krizu u narednih 48 sati”, rekao je Vučić komentarišući poziv iz EU da od Srbije očekuje da se uskladi sa sankcijama Rusiji povodom krize u Ukrajini.

Vučić je rekao da će sutra u Beogradu, po povratku iz posete Španiji, imati sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije, a da će najkasnije u roku od 24 sata nakon toga izaći sa odgovorom.

“Naši stavovi su u potpunosti zasnovani na poštovanju međunarodnog javnog prava, principijelni i neće se razlikovati u odnosu na ono što smo mislili i govorili 2000. godine ili 2016”, rekao je Vučić.

“Ukazao sam na licemerje u svetu po pitanju Ukrajine i KiM”

Predsednik je naveo da je danas u Madridu tokom razgovora sa španskim zvaničnicima ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici kada je reč o ukrajinskim oblastima, s jedne strane, i KiM s druge.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinarima da li su razgovarali o Ukrajini i da li je tokom razgovora u Španiji preneo stav o tim dvostrukim aršinima.

“Naravno da smo razgovarali o Ukrajini i ponovio sam naše jasne stavove o poštovanju međunarodnog javnog prava i granica međunarodno priznatih zemalja u skladu sa politikom koju Srbija ima i ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici, ali to nije neka velika novost”, kazao je predsednik.

“Španija neće priznati Kosovo”

U razgovoru sa španskim kraljem Felipeom VI, ali i španskim premijerom Pedrom Sančezom, jasno je da Španija neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova i da će nastaviti poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije, rekao je Vučić.

Predsednik se, u izjavi novinarima, osvrnuo i na nabavku dva transportna avionat.

“Ugovorom koji smo potpisali na 81 milion evra značajno smo ojačali vojsku. Oko 66 miliona evra ide na avione, a 15 miliona evra za robu i obuku naših pilota. Time ćemo dobiti konačno važan deo naše ukupne avijacije, transportnu avijaciju. Taj avion moći će da prevozi 79 vojnika ili 50 padobranaca. To je važno za manevre i diverzantsko delovanje, prevoz oružja”, objasnio je Vučić.

Vučić je naveo da je razgovarao sa svojim domaćinima i o širenju saradnje dve zemlje. Zahvalio im se na podršci na evropskom putu Srbije, kao i podršci za otvaranje klastera.

“Španija je četvrta evropska ekonomija, i četvrta po broju stanovnika, veoma značajna zemlja za Srbiju i pored nepriznavanja Kosova”, rekao je predsednik.

Vučić je najavio da će pre kraja godine, prvi put u istoriji, Srbija moći da ugosti ili španskog kralja ili premijera.

“Sa aktuelnim španskim kraljem smo imali prvi zvanični sastanak koji je neko imao iz Srbije. Ovo je bila dobra poseta za Srbiju. Imaćemo veliki biznis forum sa španskim privrednicima u oktobru. Nadam se da ćemo imati tada nekog od najviših zvaničnika, a svakako će neko iz španske vlade doći”, rekao je Vučić.

“Sve više španskih investicija, raste trgovinska razmena”

Predsednik je izjavio da je sve više španskih privrednika zainteresovano za investicije u Srbiju i da će zato biti organizovan veliki biznis forum u oktobru u Srbiji.

“Ima sve više španskih investicija, a raste i trgovinska razmena, koja sada iznosi 812 miliona evra godišnje. Raste izvoz Srbije u Španiju, najviše zbog ‘Ziđina’, koji učestvuje sa 36 do 38 odsto, pošto Španci moraju da uvoze bakar za automobilsku industriju”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je razgovarao sa španskim zvaničnicima o ekonomskoj saradnji i investicijama.

Takođe, kaže da raste naš izvoz u Španiju, kao i da Srbija već ima pokrivenost izvoza uvozom 76 odsto.

“Postoji velika zainteresovanost španskih privrednika za Srbiju i to je razlog za organizovanje biznis foruma u oktobru”, dodao je Vučić.

Izvor i foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još