• Početna>
  • Vesti>

Saslušanje optuženih u slučaju uzurpacije imovine Duška Arsića

Pred Osnovnim sudom u Prištini u toku je saslušanje optuženih za falsifikovanje dokumenata na osnovu kojih je prodata imovina Duška Arsića  i njegovog strica Tomislava.

U Osnovnom sudu u Prištini u toku je saslušanje Duška Arsića i njegovog strica Tomislava povodom uzurpacije njihove imovine koja se nalazi u selu Zlatare kraj Prištine. Očekuje se da oni daju svoj iskaz o tome da li su ikada bilo kom licu prodali svoju imovinu.

Osnovno tužilaštvo u Prištini, Odeljenje za teška krivična dela podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Ismeta Mehmetija i Valjmira Lešaja koji se terete za krivično delo „legalizacija lažnog sadržaja“. Oni su optuženi da su u cilju da sebi ostvare dobiti u Osnovnom sudu u Prištini, ogranak u Gračanici 16.08.2011. godine falsifikovali ovlašćenja Božidara i Tomislava Arsića.

„U skladu sa njihovim odgovorima i daljim dokaznim postupkom koji će se izvoditi pred sudom nadamo se da će okrivljeni biti osuđeni“, kazala je Duškova advokatica Jovana Filipović.

U ovom postupku optužena je i Nataša Maksimović, koja se, kako je navela tužiteljka Durina Hamiti, tereti da je u svojstvu službenog lica, a u cilju ostvarivanja dobitka za sebe i druga lica u Osnovom sudu u Prištini, ogranak u Gračanici, overila falsifikovano ovlašćenje koje je predstavljeno od strane optuženih Ismeta Mehmetija i Valjmira Lešaja.

„Duško Arsić i njegov stric Tomislav tvrde da oni nikada nisu potpisali bilo kome ovlašćenje za prodaju njihove imovine, niti su želeli da je prodaju, već tvrde da je to njihovo vlasništvo i da je ona nelegalnim putem prešla na druga lica“, dodala je Filipovićeva.

Okrivljeni su se pred sudom izjasnili da nisu krivi, a njihovi advokati zatražili su grafološko veštačenje potpisa punomoćja, na osnovu kojeg je overeno ovlašćenje o kupoprodaji.

„Mi, kao oštećena strana, tom predlogu nismo prigovorili, štaviše mi se slažemo s tim da ovi ugovori idu na forenzičko veštačenje, jer će se jedino tako utvrditi činjenica da ni (Duškov otac) Božidar, niti Tomislav nisu potpisali to ovlašćenje na osnovu kojeg je kasnije sačinjen ugovor o kupoprodaji“, kazala je advokatica.

Duško Arsić je pred sudijom u uvodnoj reči rekao da je zbog ove imovine u zatvoru, te da je dobijao pretnje da povuče tužbu i odustane od ovog krivičnog postupka.

Podsetimo, on je uhapšen 8. decembra prošle godine na prelazu Jarinje pod sumnjom da je počinio ratni zločin 1999. u selu Butovac na Kosovu. Protiv njega je pokrenut istražni postupak u kome je do sada saslušano pet svedoka. Prema rečima advokatice Jovane Filipović, nijedan od njih Arsića nije optužio, niti naveo da ga je video u uniformi ili da je izvršio bilo koje krivično delo.

„Svedoci tužilaštva nisu potvrdili navode da je on počinio delo koje mu se stavlja na teret. Duško će u svojstvu okrivljenog lica biti saslušan u ponedeljak u 10 časova pred specijalnim tužiocem u Prištini“, zaključila je ona.

Današnjem saslušanju prisustvovala je i bivša Duškova supruga, Emilijana Arsić.

Postupke u vezi uzurpacije imovine i ratnog zločina u slučaju Duška Arsića, a na zahtev njegove advokatice Jovane Filipović, prati i predstavnik Euleksa.

Izvor i foto: Kim

Comments

Pročitaj još