• Početna>
  • Vesti>

U Starom Gracku nakon zastrašivanja maloletnika – ulice puste, roditelji zabrinuti

Dan nakon što je u Starom Gracku napadnuto dvoje maloletnih Srba, ulice ovog mesta su puste. Otac napadnute devojke, Rastimir Dabić, za RTV Kim kaže da su uplašeni za svoju bezbednost. Meštani Starog Gracka danas nisu bili raspoloženi da govore za medije zbog straha i činjenice „da nemaju ništa dobro da kažu“.

Nakon sinoćnjeg praćenja, a potom i zastrašivanja, devojka i momak iz Starog Gracka se osećaju bolje, ali su i dalje uplašeni, dodaje Dabić.

„Danas smo malo bolje, sinoć smo bili baš uzrujani. Deca su dobro, sinoć su bila mnogo uplašena, kao i svi mi, moglo je svašta da se dogodi. Deca su sinoć šetala selom, a kada su skrenuli da uđu u dvorište, on je bio stotinak metara udaljen od kuće, počeo je da trči i viče ka njima. Kad su ušli u kuću i zaključali vrata, on je lupao i vikao ’izađi napolje’. Zatim je počeo da udara i na prozor, a onda odustao“, navodi Dabić.

Osoba albanske nacionalnosti koja ih je uznemiravala, navodno je tražila svoju suprugu.

Dabić tvrdi da je policija posle prijave razgovarala sa njegovom kćerkom i rođakom koji je bio sa njom, ali da nije upoznat sa tim da li je napadač identifikovan.

„Uplašen sam za sebe i svoju decu, mirno je, pa se nešto desi. Ne znam koji je bio njegov razlog da to uradi, niti koje je namere imao. Ali, čim je u dvorište i kuću ušao nasilno, kako bi se vi osećali“, upitao je.

Dabić ističe da mladi u Starom Gracku nemaju mesto gde bi se okupljali i družili, pa im je šetnja kroz selo jedini povod da izađu iz kuće.

„Omladina i deca ovde nema gde da izađu, niti da prošetaju. Za svaki izlazak, neko je u obavezi da ih odveze i vraća. Nemaju gde da odu. Vrlo malo ima Srba“, objašnjava Dabić.

U selu je danas mirno, a na ulicama nema gotovo nikoga. Oni koje smo zatekli u dvorištima nisu bili raspoloženi za razgovor pred kamerama.

Kažu da su uplašeni, da ne žele da ih „neko vidi na televiziji“ i dodaju da bi tako mogli dodatno da se izlože opasnosti.

Nekada je u ovom selu živelo oko 500 Srba, a danas u 30 kuća živi njih stotinak.

Podsetimo, na njivama u selu Staro Gracko pored Lipljana, 23. jula 1999. godine iz zasede je ubijeno 14 Srba. Najmlađi od njih je imao 17 godina.

U Starom Gracku nema apoteke, ni prodavnice prehrambene robe, pa su Srbi prinuđeni da po osnovne životne namirnice i lekove odlaze do Lipljana ili Gračanice.

Izvor foto Kim

Comments

Pročitaj još