• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Mladima najmanje još po sto evra do početka juna

SPUTNJIK VAKCINE VUCIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će za mlade ljude biti izdvojeno po najmanje još sto evra do kraja maja, najkasnije početkom juna. Izjavio je da je danas izdat nalog da se obezbede dovoljne rezerve prehrambenih proizvoda.

Aleksandar Vučić je za televizju Hepi izjavio da se sastao sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i najavio novu pomoć za mlade starosti od 16 do nepunih 30 godina.

Za mlade ljude, kojima je početkom februara isplaćena pomoć, biće izdvojeno najmanje po još sto evra do kraja maja, najkasnije početkom juna, svakako pre Vidovdana, rekao je Vučić.

“Dakle, produžićemo taj rok sa 16 do nepunih 30 godina. To je još oko 102 miliona evra koje ćemo izdvojiti za mlade ljude”, napomenuo je predsednik i primetio da to “neće biti pre izbora”.

Predsednik je naveo i da u četvrtak počinje isplata po 20.000 pomoći za penzionere. 

“Mi time pokazujemo da u vreme korone, krize za koju nismo krivi, kako energetske, tako i inflatorne u celom svetu, želimo da pomognemo ljudima, da podstaknemo dodatnu potrošnju, kao što podstičemo dodatne investicije i izvoz, da bismo ekonomski rast podigli na viši nivo. To je suština napretka i šta možemo da uradimo za ljude”, istakao je Vučić.

“Pregovaramo sa 92 investitora, vrednost 7,3 milijarde evra”

Predsednik je izjavio da se u ovom trenutku pregovara sa 92 investitora o eventualnom ulaganju u Srbiju, a ukupna vrednost investicija je 7,3 milijarde evra. “To je više od 35.000 novih radnih mesta”, naglasio je Vučić.

Istakao je da je rekordna zaposlenost u Srbiji – preko 2,3 miliona zaposlenih, dodajući da čak nedostaju različiti profili, a posebno zanatlije, zavarivači, vozači, bravari mehaničari, električari…

Predsednik je poručio da je važno da se nastavi niz uspešnih godina u pogledu privlačenja stranih direktnih investicija, ali i da se moraju jačati domaći investitori.

Dodao je da će uskoro u Srbiju početi da se vraćaju i lekari, kao i medicinske sestre. Ponovio je da veruje da će u mandate nove vlade, odnosno do kraja njenog mandata, prosečna plata biti 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra.

Konstatovao da u tome državu može da omete jedino neka nova ekonomska kriza, navodeći da veruje da će Rusija i Ukrajina naći mirno rešenje problema, te onda neće biti brige za budućnost kontinenta.

Izdat nalog da se obezbede dovoljne rezerve hrane

I pored toga, rekao je da je danas izdat nalog da se obezbede dovoljne rezerve šest prehrambenih proizvoda, ulja soli, brašna, ali i graška, pasulja, konzervi…

“Moramo da ubacimo i da nabavljamo dodatne količine dizela, benzina. Sve to da kupimo, a da ne ugrožavamo visinu javnog duga, i to radimo”, rekao je Vučić.

“Srbija nije prezadužena”

Predsednik je negirao tvrdnje da je Srbija navodno u dužničkom ropstvu Kine i istakao da naša zemlja nije prezadužena već naprotiv, pošto je BDP u 2021. bio vredan 53 milijarde evra, dok je pre samo devet godina iznosio 32 milijarde.

Takođe, istakao je da je Srbija mirna sve dok je javni dug ispod 60 odsto BDP-a i dodao da sada iznosi 51,6 odsto.

Vučić je naveo da je 2012. godine javni dug bio 56 odsto BDP-a, ali da je vrednost BDP-a bila 32 milijarde evra.

“Razgovori sa Eskobarom i Lajčakom bili teški i ozbiljni”

Vučić je ocenio da su razgovori sa međunarodnim pregovaračima, Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom, bili dobri, teški, ozbiljni i odgovorni, ali da ne može da govori o detaljima.

Ponovio je da je sa Aljbinom Kurtijem uvek spreman da razgovara, iako u tome ne vidi, kako kaže, preterani smisao.

Na pitanje kako komentariše izjavu novog američkog ambasadora u Srbiji, koji dolazi uskoro, Kristofera Hila, da će SAD Srbiji ponuditi ono što nije bila u stanju ni Rusija ni Kina, Vučić kaže da je Hil blizak prijatelj američkog predsednika, doajen amričke diplomatske scene kojeg poznajemo.

“Iskustva nam nisu laka, ali ćemo morati da sarađujemo”, rekao je predsednik.

“Uvek ću osuditi antisrpski pristup Đukanovića”

Predsednik je rekao da će uvek i na svakom mestu da osudi izrazito antisrpski pristup crnogorskog predsednika Mila Đukanovića i neistine o malignom uticaju Srba i Srbije.

Povodom Đukanovićeve izjave posle smene predsednika crnogorske skupštine Alekse Bečića da je propala “velikosrpska agresija” na Crnu Goru, Vučić je rekao da se Đukanoviću još priviđaju različite stvari.

“Odlično sam razumeo poruku. Nemam problem ni sa čim, ali on mora da zna da ću uvek da štitim srpski narod i da branim Srbiju, znam koliko to opasnosti nosi, znam sve “, istakao je Vučić.

“Najveći problem u BiH biće bošnjačko-hrvatski odnosi”

Vučić je govorio i o situaciji u BiH, i zatražio poštovanje Dejtonskog sporazuma, ocenjujući da će na predstojećim izborima najveći problem biti bošnjačko-hrvatski odnosi.

Osvrnuo se na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i dodao kako strancima uvek kaže da ne razume zašto to rade.

“Ne mislim da će sankcije doneti bilo kakav rezultat ni protiv Milorada Dodika, ni protiv njegovih saradnika”, rekao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa inicijativom da Turska i Srbija pomognu u rešavanju problema u BiH, rekao je da ga je turski predsednik Tajip Redžep Erdogan pitao da li je spreman da razgovarao tome i da mu je odgovorio da su za njega tema auto-putevi.

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još