• Početna>
  • Vesti>

Novi presek – preminule 42 osobe, zaraženo još 17.284

Foto: Ilustracija

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 17.284 slučaja zaraze koronavirusom od 34.778 testiranih uzoraka.

Od posledica zaraze preminule su još 42 osobe. Na bolničkom lečenju nalazi se 3.397 pacijenata, od kojih je 143 na respiratorima.

Epidemijska situacija u Srbiji zabrinjava. Omikron se širi, a već dve nedelje broj dnevno zaraženih je petocifren.

Više je kovid pacijenata i u bolnicama, pa se pojedine vraćaju u kovid režim. Deo KBC “Dr Dragiša Mišović” ponovo ulazi u crvenu zonu.

Pandemijska situacija je zabrinjavajuća, a na broj pacijenata pozitivnih na kovid uticali su mutacije i brže širenje virusa, protekli praznici i zimski raspust, izjavila je pneumoftiziolog iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu Katarina Mijatović.

“Lečenje antibioticima na svoju ruku, pojava je koja otežava lečenje kovid pozitivnih pacijenata”, napominje doktorka Mijatović.

Pojašnjava da se time klinička slika može “zamaskirati”, neki simptomi mogu privremeno postati “nevidljivi”. Osim toga, virusne infekcije ne leče se antibiotski, poručuje doktorka Mijatović.

Tim za škole doneo je odluku da od ponedeljka, 31. januara, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe.

Za učenike srednjih škola nastava će se, takođe, odvijati prema kombinovanom modelu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još