• Početna>
  • Vesti>

Vojska Srbije će reagovati na pokušaje ugrožavanja građana na KiM

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je danas da ne isključuje nove jednostrane akcije kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije, ali je dodao da će Vojska Srbije reagovati na takve pokušaje.

“Ne isključujem mogućnost da se bezbednosne snage koje postoje na Kosovu i Metohiji jednostrano i nesrazmerno angažuju u cilju postizanja određenih političkih poena na terenu, ali će naš zahtev, insistiranje, pa i neke druge stvari biti u funkciji obezbeđenja, ne samo mira, nego i stanja bezbednosti koje garantuje da naši ljudi na KiM mogu da žive i ostvaruju svoja prava kao svi građani ove zemlje”, rekao je general Mojsilović.

Mojsilović je to kazao nakon sastanka u Domu garde na Topčideru, na kojem su izneti rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021. godinu.

Mojsilović je istakao da su prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova jedinice Kfora jedine legalne snage u pokrajini.

“Insistiramo da njihov odnos sa drugim bezbednosnim subjektima koji u našim dokumentima nisu prepoznati kao nosioci bilo koje bezbednosne funkcije, bude nepristrasan i u duhu potpisanih sporazuma i ne odnose se samo na kosovsku policiju, nego i na kosovske snage bezednosti, sa zabranom prelaska na sever KiM bez posebne saglasnosti komadnata Kfora”, rekao je Mojsilović.

Dodao je da se u slučajevima kada se dešava da kosovske snage uz saglasnost ili bez saglasnosti Kfora pređu na sever južne pokrajine, Vojska Srbije preduzima zadatke u skladu s tim.

“Bili ste svedoci povećanja našeg angažovanja uz administrativne linije, posebno na pravcima koji vode sa severa ka centralnom delu Srbije i prevetntivnog razmeštaja snaga za brzo reagovanje Vojske Srbije”, rekao je Mojsilović.

Naveo je da je zadovoljan odnosom novog komandanta Kfora i da se ta saradnja zasad odvija u duhu predviđanja stanja i bez ozbiljnih incidenata, koji bi ugrožavali realizaciju Vojnotehničkog sporazuma i Rezoluciju 1244.

Izvor: Radio Mitrovica sever / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još