Stefanović: Kurti sanja samo o sejanju haosa

Foto: Tanjug

Izjava Aljbina Kurtija da je takozvana vojska Kosova „san generacija koje su dale živote za slobodu“ je uznemirujuća i ništa dobro ne može doneti ni srpskom narodu koji živi na Kosovu i Metohiji, niti regionu, izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

On dodaje da ta izjava pokazuje da Kurti sprema novu destabilizaciju i da su priče o spremnosti za predstojeći nastavak dijaloga samo šarena laža.

“Kada danas spominje generacije koje su dale živote za slobodu, možda misli na slobodu u ubijanju, mučenju i proterivanju srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, paljenju i rušenju srpskih svetinja i skrnavljenju srpskih grobova? Možda misli na slobodno nasrtanje na starce, žene i decu kojima se preti da bi napustili svoj kućni prag, a koji su i živi spaljivani ispred svojih domova? Baš tome je ceo svet svedočio u nekim prošlim vremenima”, rekao je Stefanović.

On je naglasio da dok “predsednik Aleksandar Vučić vodi odgovornu politiku i ulaže napore u razgovore kako bi se došlo do konstruktivnih rešenja koja čine boljim i lakšim život i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, Kurti očigledno i danas sanja samo o novom sejanju haosa i destabilizacijama”.

“Pozivamo sve međunarodne aktere, i Evropsku uniju i članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da reaguju na ove pokušaje destabilizacije ne samo naše južne pokrajine već i celog regiona. Podsećamo da su pokušaji stvaranja takozvane vojske Kosova u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima, te predstavljaju i izvrgavanje ruglu celokupne međunarodne zajednice”, rekao je ministar.

Stefanović kaže da je “naša dužnost da nastavimo sa dijalogom, politikom mira i stabilizacije”.

“Ali je naša obaveza i da pamtimo i nikad ne zaboravimo stradanja srpskog naroda. I srpski narod na Kosovu i Metohiji zasigurno neće strepeti, niti ćemo dozvoliti da mu se ponovi pogrom iz 2004. godine. Umećemo da ga zaštitimo. Predsednik Aleksandar Vučić vodi politiku budućnosti, razvoja i saradnje, ali i politiku koja garantuje da nikada više nećemo dozvoliti stradanja i suze Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je Stefanović.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti je ranije danas prilikom posete kasarne Kosovskih bezbednosnih snaga u Gnjilanu rekao da je „Vojska Kosova san i nasleđe generacija koje su dale svoje živote za slobodu“.

Izvor: Tanjug / Radio Mitrovica sever

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još