• Početna>
  • Vesti>

Đurić: 2021. smo produbili uticaj i prisustvo u kongresu SAD

Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, kaže da je ponosan na aktuelnu politiku Srbije koju vodi predsednik Aleksandar Vučić i zahvaljujući kojoj svedočimo boljem pozicioniranju Srbije na svetskoj političkoj i ekonomskoj mapi.

“2021. godina je bila godina ubrzanog ekonomskog, infrastrukturnog, bezbednosnog i spoljnopolitičkog rasta i razvoja Srbije. U tom smislu meni kao ambasadoru Srbije zadatak je bio odgovoran, ali i nešto lakši da prenesem istinitu i ažurnu sliku o dešavanjima u Srbiji. Kada predstavljate zemlju koja ima najveći privredni rast u Evropi to je logična prva rečenica u svakom ozbiljnijem razgovoru sa ljudima koje upoznajem”, rekao je Đurić za Pink.rs.

Na pitanje kakva je mogućnost saradnje sa SAD, on kaže da su poslovne mogućnosti za unapređenje odnosa rezultirale ugovorima vrednim stotine miliona dolara za našu državnu namensku industriju, kao i da sa ponosom može da kaže da je ambasada Srbije pomogla uspostavljanju kontakata ne samo u toj sferi nego i u drugim.

“Kada je reč o američko-srpskim odnosima generalno, ovo je bila godina u kojoj smo produbili uticaj i srpsko prisustvo u kongresu SAD. Kokus prijateljstva sa Srbijom u Kongresu SAD je više nego udvostručen ove godine. Ja sam lično kao ambasador imao trocifren broj sastanaka sa predstavnicima američkog kongresa. Mnogi od tih ljudi nisu u fokusu pažnje svakodnevno imali Srbiju, tako da je ta prilika da se njima predstavi nova slika Srbije koja nije ona iz devedesetih godina, bila jedinstvena i dragocena”, naveo je Đurić.

Govoreći o predstavljanju projekta Otvoreni Balkan u SAD, on je naveo da je inicijativa predsednika Vučića koju je zajedno sa nekim drugim liderima pokrenuo jedna od najboljih stvari za predstavljanje nove paradigme politike u našoj zemlji i našem regionu i da je naišla na univerzalnu podršku u političkim krugovima SAD.

Na pitanje koji su problemi sa kojima se najčešće suočava,

Đurić navodi da mi političku infrastrukturu u SAD nismo razvijali decenijama, da nismo dovoljno ulagali.

“Nakon raspada Jugoslavije mi nismo ni zgradu ambasade imali u Vašingtonu, nego smo iznajmljivali neki privatni prostor. Sada se to menja. Predsednik Vučić je kao značajan prioritet dao izgradnju srpske infrastrukture u SAD i u okviru toga mi možemo samo da prosperiramo. Nabavljamo novu fenomenalnu zgradu ambasade na kilometar od Bele kuće. Već intenzivno radimo na ujedinjenju i ukrupnjenju srpskog političkog faktora u Americi kako bi se na medijskoj i javnoj sceni emitovale drugačije poruke o Srbiji”, naveo je Đurić.

Izvor: Tanjug / Radio Mitrovica sever

Foto: Tviter

Comments

Pročitaj još