Raspored bogosluženja tokom božićnih praznika

Foto: Radio Mitrovica sever

Srpska pravoslavna crkva sutra praznuje Badnji dan, nakon kojeg će uslediti trodnevno obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Na Badnje jutro, u hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, liturgija će početi u 8h. Veliko povečerje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka služiće vladika raško-prizrenski Teodosije, u 16h.

Božićna liturgija biće služena 7. januara, sa početkom u 8h. I drugog i trećeg dana Božića, liturgije će počinjati u isto vreme.

U hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, liturgija na Badnje jutro kao i tokom svih božićnih dana, počinjaće u 8h. Večernja sa osvećenjem i paljenjem badnjaka biće služena na Badnje jutro, odmah posle liturgije.

U crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, liturgija će na Badnje jutro početi u 7 i 30h. Večernje sa nalaganjem badnjaka je u 15h. Božićna liturgija će 7. januara početi u 7h, drugog dana praznika u 7 i 30h, a trećeg u 8h.

U manastiru Devine Vode, liturgija će na Badnji dan biti služena od 8h, većernje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka od 12h, a božićna liturgija biče služena u ponoć, sa 6. na 7. januar. Drugog i trećeg dana Božića, liturgije će počinjati u 8h.

U Zubinom Potoku, osvećenje i paljenje badnjaka počeće u 16h, ispred hrama Svete Trojice.

Tradicionalno, nakon osvećenja i nalaganja badnjaka, ispred svih hramova SPC postavlja se posna trpeza, a služi se i kuvana rakija, uz koje se verni narod zajedno raduje predstojećem rođenju Bogomladenca.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još