• Početna>
  • Vesti>

Dr Elek: Epidemijska situacija lako može postati zabrinjavajuća; na bolničkom lečenju 34 pacijenta

Omikron se širi i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, tako da situacija ubrzo može postati zabrinjavajuća, ističe direktor Kliničko – bolničkog centra Kosovska Mitrovici dr Zlatan Elek. I najnoviji rezultati pokazuju povećanje broja zaraženih. U protekla 24 časa,  dve osobe su preminule od posledica kovida. Od 94 testirana uzorka, 36 ih je pozitivno na virus. Trenutno, 34 pacijenta se od kovida leči u bolnici.

Epidemijska situacija u srpskim sredinama na KiM je, prema rečima direktora KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatana Eleka, za sada stabilna, ali je poslednjih dana povećan broj novoobolelih i hospitalizovanih.

„Očito je da je omikron soj došao kod nas, juče je testirano 94 pacijenta, od toga 36 pozitivnih,  povećava se i broj hospitalizovanih, trenutno imamo 34. Juče smo imali sedam prijema, što ukazuje da se kovid infekcija i dalje širi i da nije pod kontrolom kakvom mi smatramo da jeste“, rekao je dr Elek.

Prema njegovom mišljenju, povećanje broja obolelih je rezultat okupljanja tokom novogodišnjih praznika, odlazaka na planine kao i dolazak velikog broja ljudi iz inostranstva.

Doktor Elek apeluje na građane da se vakcinišu i pridržavaju preporučenih mera.

„Nadam se da ćemo ovu godinu iskoristiti pametno u smislu da povećamo broj vakcinisanih sa tri doze vakcine i da dočekamo letnje mesece u nekom normalnom okruženju“, poručio je dr Elek.

On je uputio apel svima da Božić i božićne praznike provedu u okviru svoje porodice i najbližih kako bi se izbeglo dalje širenje koronavirusa.

Testiranje na koronavirus u mitrovačkoj PCR laboratoriji vrši se tri puta nedeljno – ponedeljkom, sredom i petkom, a kako je rekao dr Elek tokom praznika testiranje će biti moguće u utorak i četvrtak.

„Ukoliko bude bilo potrebe ukoliko se poveća broj pacijenata, biće testiranja i neradnim danima tako da neće biti problema. Testiranje je kontinuirano i zadovoljni smo što možemo da testiramo dovoljan broj pacijenata koji imaju simptome koji podsećaju na kovid infekciju“, rekao je dr Elek.

U Kliničko – bolničkom centru KOsovska Mitrovica za sada ima dovoljno lekova, kapaciteta i stručnog osoblja za lečenje kovid obolelih, kaže dr Elek.

Izvor: TV Most

Foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još