Preminulo još 20 osoba, nova 1.804 slučaja zaraze

Foto: Pixabay

Tokom protekla 24 sata u Srbiji je zvanično registrovano 1.804 slučaja zaraze koronavirusom među 16.166 testiranih uzoraka.

Od posledica infekcije preminulo je još 20 osoba. Na respiratorima je 89 pacijenata.

Epidemilog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorava da broj novozaraženih posle novogodišnjih i božićnih praznika može dostići 5.000 ljudi dnevno.

Kon je, za list Politika, objasnio da će do toga doći pošto će građani izbegavati da se jave lekarima za vreme praznika i istakao da sada virus prolazi i kroz vakcinisanu populaciju, te da je dodatni okidač proslava Nove godine.

Iako su se pojedini članovi Kriznog štaba, u svojim javim istupima, protivili organizaciji proslava Nove godine, na sednici tog tela nije bilo odluke o novim merama.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto na jučerašnjoj sednici nisu pooštrene mere, ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da ne može država da određuje građanima da li će da idu na proslave jer je to na njima da odluče, ali je poručio da će se kontrolisati poštovanje propisanih mera.

“Građani, nemojte da računate da vam je država tata i mama, pa da će da vam određuje da li ćete da idete na žurku ili ne. Dovoljno smo uradili, obezbedili kapacitete, lekove i vakcine”, rekao je Lončar.

I Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila da bi pacijenti zaraženi omikron sojem koronavirusa mogli da preplave zdravstvene ustanove i blokiraju zdravstvene sisteme.

Iz SZO su potvrdili da su infekcije omikronom praćene nešto blažom formom bolesti, ali upozoravaju da će i dalje biti veliki broj hospitalizacija, posebno među nevakcinisanim pacijentima.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još