• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Mešanje Zorana Milanovića ne pomaže, sa KiM su proterani i HrvatiOdalović: Mešanje Zorana Milanovića ne pomaže, sa KiM su proterani i Hrvati

Foto: Tanjug

Srbija ima direktnu obavezu da bdi nad Dejtonskim sporazumom, kao i obavezu da sporazum funkcioniše. Naš je interes da sa Republikom Srpskom gradimo što bolje odnose i da je podržavamo u opstanku, izjavio je za RTS generalni sekretar Narodne skupštine Srbije Veljko Odalović.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Veljko Odalović kaže da je problem nepoštovanja osnovnog dokumenta – Dejtonskog sporazuma, kojim se praktično okončava rat u toj zemlji i definiše njena budućnost.

“Oni koji su stali iza takvog dokumenta su počeli odmah posle usvajanja da nastavljaju ono što su u ratu započeli. Meta je i dalje bila Republika Srpska i to traje i danas”, kaže Odalović.

Dodaje da treba da se “vratimo izvornom Dejtonu, poštujemo što nosi i rešimo to za dobrobit svih koji tamo žive, jer nikome nije dobro”. “BiH nije funkcionalna država – tamo nije dobro ni Srbima, ni Bošnjacima, ni Hrvatima”, ističe Odalović.

Kaže da je i Slobodan Milošević potpisao Dejtonski sporazum, te da smo mi garant njega.

“Imamo direktnu obavezu da bdimo nad njime i da insistiramo da živi i funkcioniše. Naš je interes da funkcioniše, kao i da sa Republikom Srpskom gradimo što bolje odnose i da je podržavamo u opstanku sa svim ovlašćenjima, što je davno zapisano”, ističe gost Jutarnjeg programa.

Govoreći o izjavi hrvatskog predsednika da ne razume zemlje članice EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, Odalović smatra da mešanje Zorana Milanoviać ne pomaže, jer su sa prostora KiM proterani i Hrvati.

“Kao što smo imali Dejtonski sporazum, tako smo imali i Rezoluciju 1244 koja je okončala sukobe na prostorima KiM. Imamo ponašanje istih centara i prema BiH i prostoru KiM”, kaže Odalović.

Ističe da Priština odbija dijalog sa Beogradom, te da Rusija ima principijalan stav, koji se poklapa sa našim.

“Hoćemo i poštovanje Rezulucije 1244, međunarodno preuzetih obaveza i na tome treba da insistirati i dalje. Najvažnije je da se zajedno da se izborimo za poštovanje potpisanih obaveza”, dodaje Odalović.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još