• Početna>
  • Vesti>

Fudbaleri iz Suvog Grla i Banja na Novogodišnjem turniru u Kosovskoj Mitrovici; Nedostaju im fiskulturna sala i teretana

Iako nemaju uslove potrebne za vežbanje, fudbaleri iz Suvog Grla i Banja, enklava u opštini Srbica, odvažili su se da „stanu na crtu“ uigranim ekipama sa prostora Kosova i Metohije. Na Novogodišnjem turniru koji se odigrava u Kosovskoj Mitrovici, Srbica ima predstavnike sve tri starosne kategorije – kadeti, seniori i veterani.

Za sada su samo seniori ispali iz grupe, dok su još uvek u igri kadeti i veterani.

Postignutim rezultatom su i više nego zadovoljni, budući da, kako kažu, nisu ravnopravni učesnici na ovom takmičenju.

Naime, suočavaju se sa problemom nepostojanja fiskulturne sale, odnosno, prostora za treniranje. Jedino mesto za vežbanje im je mini-teren na otvorenom.

Kad nastupe hladniji dani i zima, šanse da treniraju i igraju su nikakve. Kad je lepo vreme, sportske aktivnosti se održavaju na otvorenom terenu, koji ipak nije prilagođen svim sportskim disciplinama.

Nastavnik istorije, Aleksandar Stević, potrudio se da se tamošnja omladina, ali i veterani, takmiče na Novogodišnjem turniru u malom fudbalu, koji se ovih dana održava u Kosovskoj Mitrovici. Bitno im je druženje, ne rezultat, ali se ipak nadaju barem plasmanu u polufinale.

„Imali smo fudbalski klub, ali želimo da se to obnovi i želimo neku mini-ligu, pošto mi južnije od Ibra smo nekako zaboravljeni. Na tako malom prostoru želimo da stvorimo igrače koji možda nekad u budućnosti budu poput Mitrovića, Tadića i ostalih.“

Zalaže se za decu i njihovu budućnost, naročito ako se uzme u obzir sredina u kojoj žive. Školska fiskulturna sala i teretana, upotpunile bi, bar donekle, slobodno vreme ovoj deci.

„Srbica kao grad nema srpskog stanovništva, ali ima jedan manastir – Devič, Svetog Joanikija i zbog toga je Joanikije simbol na našim dresovima koji predstavlja jedan kult naše opštine i predstavlja borbu za dalju budućnost. Imamo veliku volju za borbenošću i opstanak do kraja.“

Četrnaestogodišnji Grigorije Tomašević iz Suvog Grla, još od malih nogu gaji ljubav prema fudbalu. Sinoć je njegova ekipa pobedila „Zevs“ iz Prilužja rezultatom 6:0. Kaže da je zadovoljan pobedom, iako je nije očekivao.

„Mi smo ekipa iz jedne izuzetno male sredine, enklave na severozapadu Kosova i Metohije u podnožju planine Mokre Gore. Pobeda mi izuzetno znači. Naravno, nastaviću i dalje da se bavim fudbalom, da se jednostavno čuje ime naše opštine i našeg fudbalskog kluba koji do sada nije učestvovao na mnogo turnira, osim u Zubinom Potoku.“

Lazar Kovačević iz sela Banje, ima 15 godina. I on fudbal voli još od malih nogu. Sinoćnju pobedu smatra velikim uspehom. I on žali što u svom mestu nema uslova za ozbiljnije bavljenje sportom koji voli.

„Najviše nam fali jedan teren za fudbal ili fiskulturna sala i neka teretana za treniranje. To nam je za sada najpotrebnije. Na fizičkom se dosta trudimo da se istrčimo, da ne izgubimo kondiciju, treniramo napolju.“

Aleksandar Stević, nastavnik koji predvodi ovu decu, dobio je obećanje od predsednika Saveza Kosova i Metohije, Igora Uljarevića, da će sledeće godine ući u Futsal ligu.

„Želimo stvarno jedan dobar klub da napravimo za budućnost Metohije, Drenice i naše opštine. Ne trebaju nam ni sejačice, plugovi, niti traktori, nama treba sala za omladinu. Ako mislimo na budućnost, moramo u decu da ulažemo“, poručuje na kraju razgovora ovaj srčani nastavnik.

Izvori foto Radio Kontakt Plus

Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još