• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Status KiM nema veze sa referendumom 16. januara

Foto N1

Građani treba da znaju da referendum 16. januara o promeni Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe, nema nikakve veze sa statusom Kosova i Metohije, kako je definisan u preambuli, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je međutim, istakao da bi, ako zaista želimo da ostvarimo cilj reforme u oblasti vladine prava, bilo važno da referendum uspe i dodao da bi u referendumsku kampanju trebalo više da uključe i državni funkcioneri.

“Mislim da bi i državni funkcioneri morali više da se uključe u referendumsku kampanju i objasne da je to važno za sve građane. Da ne pominjemo sporedni efekat, koji je i glavni – ne bismo ni dobili otvaranje klastera da nije bilo raspisivanja referenduma”, rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je dodao da je svestan da tema pravosuđa možda ne intrigira ljude da masovno budu zainteresovani za referendum, ali bi bilo veoma važno da se svi upoznaju da sve ove promene nikakve veze nemaju sa KiM, jer su to, kako je rekao, laži koje dolaze sa dve strane.

S jedne strane su stranke desnice, koje tvrde da brane Ustav i suverenitet zemlje, što nikave veze nema s tim, a s druge, to je opozicija okupljena oko Đilasa – neke to ne zanima, pa će da bojkotuju, a neki će da izađu i da glasaju protiv, objasnio je Dačić.

Podsećajući da po sadašnjim rešenjima sudije i tužioce bira skupština, Dačić je rekao, da bi on, kao predsednik parlamenta, možda više bio za to da se postojeće rešenje zadrži.

“Građani Srbije 16. januara izlaze na referendum o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. Kako bi se pravosuđe uskladilo sa evropskim standardima, Skupština Srbije je dvotrećinskom većinom usvojila predlog Vlade da se politika više ne meša u izbor sudija i tužilaca”, dodao je on.

On je podsetio da posle referenduma dolaze izbori.

“Skupština čeka da se donese potvrda na referendumu i onda ide na proglašavanje akta o promeni Ustava, i posle toga će biti raspuštena. Već polovinom februara se raspušta skupština i raspisuju vanredni parlamentarni izbori, a početkom marta raspisujem predsedničke izbore”, naveo je Dačić.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još