Danska iznajmljuje 300 zatvorskih ćelija na Kosovu

Kosovo bi trebalo da iznajmi 300 zatvorskih ćelija za zatvorenike iz Danske, prenosi RTK. Radi se o međunarodnom sporazumu koji bi tek trebalo da bude ratifikovan. 

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju, rekla je da će u ponedeljak njen danski kolega, Nik Hekerup, posetiti Kosovo kada će biti poznati drugi detalji u vezi sa ovim sporazumom.
 
„Ćelije za koje se očekuje da budu date na korišćenje, biće u zatvoru u Gnjilanu. Ovo je međunarodni sporazum koji će zahtevati ratifikaciju sa 2/3 glasova“, rekla je ona.
 
Ona je dalje istakla da “veoma ceni izbor danske države”.
 
„Cenim da je ovaj izbor Danske visoka ocena Kosova i institucija kao kredibilne zemlje“, rekla je ona. 

Hadžiju je dodala da ne veruje da će biti zatvorenika za terorizam i dodala da će se o tome izjasniti ministarstvo.
 
Danski ministar pravde Nik Hekerup izjavio je da su se odlučili na ovakav korak kako bi se proširili kapaciteti danskih zatvora.
 
„Imamo manjak od preko hiljadu mesta u danskoj zatvorskoj i pritvorskoj službi do 2025. godine. Srećan sam što mogu da kažem da zajedničkim dogovorom rešavamo ovo pitanje. Između ostalog, dogovorili smo se da se završi posao za pozajmicu ćelija na Kosovu za deportaciju zatvorenika iz trećih zemalja. Proširujemo danske zatvore kratkoročno i dugoročno“, rekao je Hekerup.

Izvor: RTK, RKP, Radio Kontakt Plus

Foto: Wikimapia

Comments

Pročitaj još