• Početna>
  • Vesti>

U Domu kulture u Gračanici predstavljena knjiga “Svedočenja i tumačenja” autora Đorđa Jevtića

U Domu kulture u Gračanici sinoć je predstavljena knjiga “Svedočenja i tumačenja” autora Đorđa Jevtića koja predstavlja zbirku prikaza, eseja i dokumentaristike autora prikazanih dela sa prostora Kosova i Metohije. 

U knjizi je predstavljeno 55 dela 37 kosovskometohijskih autora. Kako se u nekim esejima i prikazima ukratko spominju i drugi autori, to sve može reći da ova knjiga ukazuje i na još desetine dela i njihovih autora sa ovih prostora.

Prof. dr Dragomir Kostić, recenzent, istikao je da Đorđe Jevtić u svojoj knjizi piše o šetrdesetak knjiga različitih žanrova.

“Od poezije, pripovedaka, romana, kritika, do knjiga koje govore o socijalno-političkim pitanjima na trusnom prostoru  Kosova i Metohije.  To su knjige različitih autora”, kazao je prof.dr Kostić.

“Đorđe je sve dobro ukombinovao u esejima i prikazima, a kako i ne bi, kada se nalazi u epicentru dešavanja i od malih nogu mu je urezan očaj, čemer, tegoba kosovskog čoveka, pa je lakše sa takvog stuba sećanja razumeti i obraditi književna dela o kojima Đorđe piše.

Autor “Svedočenja i tumačenja” ulaženjem u svet pisaca prikazujući ih u svojim esejima, a nadahnut njihovim stvaralačkim idejama, izrazio je nadu da je na taj način doprineo afirmaciji svih autora i njihovih dela.

“Sveopšte nacionalno stradanje postalo je i sveopšta tema srpskih stvaralaca kako onih preostalih na Kosovu i Metohiji, tako i onih koji su ga fizički, ali ne i misaono napustili. U minule dve decenije oni su stvorili na desetine dela, najviše poetskih među kojima neki od njih dostižu vrhove savremene srpske poezije. Uporedo razvijali su se i književna kritika, nauka o književnosti i književnog tumačenja tih dela, pa tako danas imamo i više knjiga o istoriji srpske književnosti, a u poslednje vreme sve je više  knjiga, studija, eseja, prikaza, pa i master i doktorskih radova pojedinih autora”, rekao  je Jevtić.

Predstavljena u čitaonici “Darinka Jevrić” u Domu kulture u Gračanici, knjiga “Svedočenja i tumačenja” izašla je u izdanju Panorame-Jedinstvo.

Izvor i foto: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još