• Početna>
  • Vesti>

Obeleženo 60 godina od uručivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću

Povodom obeležavanja 60 godina od uručivanja Nobelove nagrade našem čuvenom književniku Ivi Andriću, Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” i Školska uprava Kosovska Mitrovica, danas su organizovale književni program “Sećanje na Ivu Andrića”, koji je održan u Mitrovačkom dvoru.

Upriličena je filmska prezentacija obrazloženja i uručivanja Nobelove nagrade, a nakon toga su učenici mitrovačkih osnovnih i srednjih škola brojnim citatima podsetili na njegovo zapisano književno bogatstvo, koje ga je svrstalo u red najzaslužnijih svetskih književnih stvaralaca.

Učenici OŠ “Sveti Sava” su izveli dramsku adaptaciju pripovetke “Aska i vuk”, a o stvaralaštvu i vizionarskoj sposobnosti Ive Andrića je govorio je profesor dr Dragomir Kostić, koji je značajan deo svog izlaganja posvetio Andrićevom “Kosovskom  mitu”.

U programu su učestvovali đaci osnovnih i srednjih škola Kosovske Mitrovice, studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i učenici Muzičke škole “Miodrag Vasiljević”.

Ovom značajnom jubileju, pored učenika i profesora mitrovačkih škola prisustvovali su i predstavnici institucija kulture, gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević i brojni kulturni poslanici.

Izvor i foto Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još