• Početna>
  • Vesti>

Radojević: I u narednoj godini akcenat na infrastrukturnim projektima i uređenju grada

Opština Severna Mitrovica nastaviće i u narednoj godini, shodno mogućnostima, sa ulaganjem u obrazovanje i zdravstvo, radovima na uređenju grada i infrastrukturi. Zapošljavanje predstavlja jedan od najvećih problema, ali su mogućnosti lokalne samouprave u tom pogledu ograničene, rekao je u intervjuu TV Most gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

Govoreći o započetim projektima, Radojević je izdvojio, kao jedan od najbitnijih projekata koje je lokalna samouprava započela, izgradnju Kulturnog centra, na čiju izgradnju se čeka duže od 20 godina.

Radojević je istakao da je to jedan od najvećih projekata koji je započet ove godine uz neprestana ulaganja u zdravstvo i obrazovanje, rekonstrukciju škola i KBC „Kosovska Mitrovica“.

„Što se tiče Kliničko bolničkog centra izvršena je nabavka opreme, po njihovom zahtevu u vrednosti od nekoliko stotina hiljada evra, čime smo pomogli delimično opremanje odeljenja ortopedije, patologije, transfuzije i  odeljenja koja su bila primarna u zahtevima direktora KBC-a“, rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava uložila je znatna sredstva i u rekonstrukciju fasada i sanaciju vodovoda i kanalizacije, u prioritetnim zgradama u gradu.

„Ono što je najbitnije jeste da smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost, jer svi ovi projekti ne bi bili mogući ukoliko ne bi smo imali stabilnu političku bezbednosnu situaciju. U toku ove godine imali smo izazove i videli smo koliko je ta stabilna političko bezbednosna situacija jako bitna za mir i razvoj našeg grada“, naglasio je gradonačelnik Severne Mitrovice.

Govoreći o projektima koji su započeti i koji bi umnogome olakšali život mitrovčana, Radojević je pomenuo problem parkinga za čije rešavanje su prištinske vlasti odbile predlog i vratile gradskoj Skupštini na dalje razmatranje.

„Rešavanje problema parkinga i izgradnja javne garaže biti jedan od naših prioriteta i u narednoj godini. Fokus će biti i na izgradnji javne garaže sa nekoliko stotina mesta, čime bi rasteretili saobraćaj u našem gradu“, naveo je Radojević.

Kada je reč o budžetu grada koji iznosi preko 5 miliona evra, Radojević je rekao da je većina tog novca opredeljena za plate i kapitalne investicije.

„Za sledeću godinu je planirana rekonstrukcija najmanje dve ulice u gradu, nastavljamo sa ulaganjem u zdravstvo i obrazovanje. Razgovaraćemo opet sa direktorom KBC-a kako bi smo videli koje su njihove potrebe kada je oprema u pitanju, kako bi svi korisnici usluga kliničko bolničkog centra imali kvalitetnu negu i kvalitetnu dijagnostiku“, istakao je Radojević i dodao da će i sledeće godine biti organizovane javne debate o potrebama mitrovčana.

Radojević je naglasio da iznos budžeta Severne Mitrovice nije dovoljan da pokrije potrebe grada.

„Bez pomoći države Srbije, Vlade Republike Srbije, Kancelarije za KiM, ne bismo mogli da nastavimo razvoj grada jer budžet koji ima Opština Severna Mitrovica nije dovoljan da pokrije sve potrebe. Kada govorimo i o zapošljavanju treba imati na umu da opština jedva da može da pokrije za plate oko 500 zaposlenih. Država Srbija samo na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica isplaćuje plate za skoro za 5.000 ljudi. To je 5.000 porodica, tako da se vidi razlika mogućnosti budžeta opštine Severna Mitrovica ali i one pomoći koju pruža država Srbija“, rekao je Radojević.

Praksa gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića jeste da bar jednom nedeljno razgovara sa sugrađanima o njihovim problemima.

„Najveći broj zahteva jeste za zapošljavanje. Tu su mogćnosti opštine ograničene i ne možemo izaći svima u susret. Imamo plan za narednu godinu i nadam se da ćemo biti u mogućnosti da realizujemo obzirom da je saradnja sa centralnim nivoom jako loša, osim saradnje sa ministarstvom na čijem je čelu bio gospodin Goran Rakić. On je izašao u susret svim našim potrebama u skladu sa svojim mogućnostima“, rekao je Radojević i dodao da su mnogi zahtevi građana uslovljeni reakcijom ministarstava u Prištini.

Radojević je istakao da se njegova politika i politika njegovih saradnika rukovodi  potrebama sugrađana  i da je lokalna samouprava uvek spremna da sasluša njihove probleme, potrebe i predloge.

Izvor i foto: TV Most

Comments

Pročitaj još