• Početna>
  • Vesti>

SPC povodom izjave Fon Kramon: SPC postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive, autokefalne Srpske Patrijašije

Povodom jučerašnje objave nemačke političarke Viole fon Kramon date posle razgovora sa vladikom diseldorfskim Grigorijem, u kojoj kaže da u Nemačkoj ne postoji Srpska Pravoslavna Crkva, oglasila se sama SPC saopštenjem u kome se kaže da je ovim povodom, pristiglo mnoštvo oštrih poruka negodovanja.

“Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja” stoji u saopštenju SPC.

Podsetimo, poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon objavila je na svom Tviter nalogu da je juče razgovarala sa episkopom diseldorfskim i cele Nemačke Grigorijem.

Odgovarajući na komentar na Tviteru da je Sprska pravoslavna crkva pro ruska, Fon Kramon je napisala da SPC ne postoji.

“Ne postoji Srpska pravoslavna crkva, to su autonomne eparhije, suprotno od katoličkih. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni”, odgovorila je ona.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: SPC

Comments

Pročitaj još