• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti neće brže dobiti vizu za SAD, ako napadne zvanični Beograd

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković reagovao je saopštenjem na izjavu Aljbina Kurtija da Beograd u region izvozi nestabilnost.

” Samo je u paralelnoj realnosti, u kojoj živi Aljbin Kurti, moguće optužiti Beograd da u region izvozi nestabilnost, jer je upravo on taj koji svojim jednostranim, nasilnim akcijama i zapaljivim izjavama narušava teško stečeni mir na prostoru Kosova i Metohije, ali i šire.

Za razliku od Prištine, koja u region izvozi politiku terorizma, nestabilnosti i zveckanja oružjem, Beograd je regionu donirao na hiljade vakcina i testova protiv virusa Kovid 19, više puta prema svojim susedima iskazavši solidarnost u slučaju vanrednih situacija, uz aktivno učešće u inicijativi “Otvoreni Balkan” kojoj je cilj zajedničko povezivanje.

To što je Aljbin Kurti prinuđen da čeka pred vratima Vašingtona, ne znači da će brže dobiti vizu za SAD ako napadne zvanični Beograd i predsednika Aleksandra Vučića, zbog saradnje sa Rusijom. Naš ugled u međunarodnoj areni izgrađen je kredibilnom i odgovornom politikom predsednika Vučića i ničim ne može biti poljuljan, a ponajmanje Kurtijevim naručenim intervjuima i političkim pamfletima, kaže se u saopštenju

Nema sumnje da u monologu, koji bi da vodi Kurti, nema mesta formiranju Zajednice srpskih opština, niti razgovora o normalizaciji odnosa i pitanjima od interesa za narod Kosova i Metohije, ali ima pretnji ratom i oklopnim vozilima koja bi da šalje u srpske sredine.

To svakako nije ni put, ni način da se dodvori stranim sponzorima, jer ako dobro sluša – sve je više glasova koji Kurtiju poručuju da je potrošio sve kredite i da je vreme da počne da sprovodi potpisane sporazume”, poručuje Petković u saopštenju za medije.

Aljbin Kurti je ranije za podgoričku “Pobjedu” izjavio da se Srbija u regionu ponaša kao mala Rusija. Optužio je Srbiju da suštinski ne priznaje državnost zemalja koje nisu članice EU – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, čak i Severnu Makedoniju i da se svim svojim kapacitetima angažuje kako bi uništila njihovu državnost, a kada je reč o Kosovu da želi njegovu “bosnizaciju”.

Kurti kaže i da imaju posla sa “državom koja ne priznaje Kosovo, koja je autokratska i naklonjena Moskvi”.Priznaje i da je Srbija njihov najveći problem, jer kako kaže, ne može “ni da zamisli ni da prihvati Kosovo kao ravnopravnu državu-suseda”.

Kurti tvrdi i da Srbija “izvozi” tenzije u region i destabilizuje ga, zbog svoja dva, kako kaže, “unutrašnja defekta”, navodeći da su to nedostatak demokratije i neuspeh u suočavanju sa prošlošću.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još